ADR is de afkorting van de Franse titel van het Europees verdrag betreffende het internationaal vervoer van gevaarlijke goederen over de weg: "Accord européen relatif au transport international des marchandises Dangereuses par Route".
De afkorting "ADR" wordt meestal gebruikt om de bijlagen bij het verdrag aan te duiden, waarin al de voorschriften voor het vervoer van gevaarlijke goederen vervat zijn.
Deze voorschriften worden door een commissie van deskundigen regelmatig aangepast aan de stand van de techniek en de wetenschappelijke kennis; zo spreekt men van het ADR 2001, ADR 2003, ADR 2005... Vanaf 1 januari 2011 treedt een nieuwe set wijzigingen in werking.
In Nederland vormt het ADR een bijlage van het VLG. Dit reglement valt onder de Wet vervoer gevaarlijke stoffen.
Deel 1: Algemene voorschriften Deel 2: Classificatie Deel 3: Lijst van de gevaarlijke goederen, bijzondere bepalingen en vrijstellingen met betrekking tot het vervoer van gevaarlijke goederen verpakt in beperkte hoeveelheden Deel 4: Bepalingen met betrekking tot het gebruik van de verpakkingen en de tanks Deel 5: Verzendingsprocedures Deel 6: Voorschriften met betrekking tot de constructie van de verpakkingen, van de grote recipiënten voor losgestort vervoer, van de grote verpakkingen en van de tanks, en met betrekking tot de beproevingen die ze moeten ondergaan Deel 7: Bepalingen met betrekking tot de vervoersvoorwaarden, het laden, het lossen en de behandeling.
Deel 8: Voorschriften met betrekking tot de bemanningen, de uitrusting en de exploitatie van de voertuigen en tot de documenten Deel 9: Voorschriften met betrekking tot de constructie en de goedkeuring van de voertuigen.