Wiki

Samenvattingen van Wikipedia artikelen.

Gepubliceerd op 12-12-2017

2017-12-12

Australopithecus africanus

betekenis & definitie

Australopithecus africanus is een uitgestorven mensachtige uit het geslacht Australopithecus, die bijna een eeuw geleden al werd ontdekt door Raymond Dart.

In 1925 was Dart ervan overtuigd dat hij de "Ontbrekende schakel" tussen aap en mens had gevonden en schreef in het tijdschrift Nature een artikel over zijn vondst, waarin hij het fossiel Austrolopithicus africanus - de zuidelijke aap van Afrika - noemde.

Hij kon niet geloven dat het Taung-kind de ontbrekende schakel was omdat het als een aap kleine hersenen had, al had het een menselijk gezicht, kaken en gebit.

Hij zette het plan om een boek over de schedel te publiceren van zich af, gaf het werken met fossielen op en een kreeg een zenuwinzinking.

Nadat hij de schedel van het kind had bestudeerd, was hij ervan overtuigd dat Dart gelijk had. Vastbesloten om dit uit te dragen, schreef hij een vooraanstaande onderzoeker in Oxford en kon hem overtuigen van de juistheid van Darts interpretatie.

Later bleek dat Raymond Dart het volledig bij het rechte eind had. Uit de isotoopanalyse van circa 2 Ma oude tanden gevonden in twee Zuid-Afrikaanse grotsystemen hebben wetenschappers van de universiteit van Oxford kunnen afleiden dat vrouwelijke specimen van onder andere de Australopithecus africanus uit hun groep vertrokken om bij een andere "Stam" van een andere regio te leven.