ABN AMRO MeesPierson

Dé Private Banking specialist.

Gepubliceerd op 10-06-2016

2016-06-10

Vermogensbeheer

betekenis & definitie

Vermogensbeheer is het beheer van een vermogen vanaf een bepaald minimum door een bank of andere gespecialiseerde organisatie. Om in aanmerking te komen voor vermogensbeheer dient men een beschikbaar vermogen te hebben wat vrij is voor investeringen of beleggingen.

Wanneer men, door bedrijfsvoering of iets anders, een beschikbaar vermogen heeft opgebouwd, kan men dit vrij maken voor vermogensbeheer. Het betreffende vermogen wordt dan door een derde partij, vaak een bank, investeringsgroep of andere gespecialiseerde organisatie, geïnvesteerd op basis van de persoonlijke behoeften. Deze persoonlijke behoeften kunnen onder andere betrekking hebben op de vrijheid die men heeft om het vermogen alsnog aan te wenden, in welke sector of branche men het beschikbare bedrag wilt investeren en op welke manier de bank of andere organisatie het beheer rapporteert. Vaak wordt in samenwerking met een persoonlijke adviseur hiervoor een plan opgesteld. Om in aanmerking te komen voor vermogensbeheer dient men doorgaans over een beschikbaar vermogen te beschikken van ongeveer 100.000 euro of meer. Dit bedrag kan echter per bank of organisatie verschillen.

Een persoonlijk investeringsplan voor een beschikbaar vermogen kan verschillende vormen aannemen, dit is afhankelijk van de persoonlijke wensen van een klant. Zo kan men bijvoorbeeld kiezen voor een zeer defensief of juist een zeer agressief beleggingsprofiel. Bij een defensief profiel loopt het vermogen weinig risico, maar wordt er vaak weinig winst gemaakt. Bij een agressief profiel loopt het vermogen doorgaans meer risico, men kan ook verlies maken. Wordt er in geval van een agressief profiel winst gemaakt, dan is dit vaak meer dan bij een defensief profiel.