Wat is de betekenis van keukenzout?

2025-07-29
Groot woordenboek der Nederlandse taal

Van Dale Uitgevers (1950)

Keukenzout

o., gewoon zout, chloornatrium, dat bij de bereiding van spijzen gebruikt wordt.

2025-07-29
Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

keukenzout

zout voor keukengebruik. zout dat dient voor de bereiding van voedsel; zout voor keukengebruik. Voorbeelden: Het oude bekende keukenzout is vrijwel altijd zout dat gewonnen is uit de steenlagen onder de grond. Het bestaat voor ruim 99% uit natriumchloride (NaCl). De rest is hoofdzakelijk water. Er mag aan keukenzout jodium toegevoegd...

2025-07-29
Nederlandstalige WikiWoordenboek

Wiktionary (2019)

keukenzout

keukenzout - Zelfstandignaamwoord 1. Natrium Chloride of gewoon voedingszout Het mooiste en meest informatieve verhaal over zout - gek genoeg groot geïllustreerd met een vage pepermolen - is van kookjournalist Joël Broekaert, Hij onthult het echte keukenzoutgeheim. Toevoeging kan leiden tot fermentat...

2025-07-29
Muiswerk Educatief

Muiswerk Educatief (2017)

keukenzout

keukenzout - zelfstandig naamwoord uitspraak: keu-ken-zout 1. zout dat bij het koken gebruikt wordt ♢ voeg een theelepel keukenzout toe aan de soep Zelfstandig naamwoord: keu-ken-zout het keukenzout

2025-07-29
Art & Architecture Thesaurus

Getty Research Institute (1990)

keukenzout

keukenzout - Een kristallijnen verbinding, NaCl, die voorkomt als mineraal of als bestanddeel van zeezout, en die wordt gebruikt om voedsel op smaak te brengen en te conserveren. Gebruik 'zout' voor elke substantie die het resultaat is van de samenvoeging van negatieve ionen uit zuren en gewoonlijk metaalionen.

2025-07-29
Encyclopedie voor Zelfstudie

drs. L.A. Beeloo (1981)

Keukenzout

zie zout; zie ook natriumverbindingen.

2025-07-29
Lexicon der Natuurgeneeskunde

Ernst Meyer Camberg (1981).

Keukenzout

(natriumchloride): wordt gewonnen als steenzout, door verdampen van natuurlijke oplossingen (zoutbronwater) of van zeewater. Gezuiverd k. wordt als tafelzout als de enige en meest gebruikte minerale kruiderij gebruikt. In de natuurgeneeskundige keuken worden i.p.v. keukenzout, zeezout of mengsels van gist met zeezout of kruidenzouten, zoals selderi...

2025-07-29
Eerste Medisch Systematische Ingerichte Encyclopedie

Uitgeversmaatschappij A. Manteau N.V. (1954)

Keukenzout

zie zout2.

Wil je toegang tot alle 20 resultaten?

Ja, ik word vriend van Ensie!
2025-07-29
Agrarisch Encyclopedie

Veerman (1954)

Keukenzout

natriumchloride (NaCl), steenzout, klipzout, aardzout, wordt uit zeewater of zoutrijke meren gewonnen of door uitlogen van de bodem (b.v. bij Boekelo). Het vochtig worden van k. komt door de aanwezigheid van magnesiumchloride (MgCl2). Gebruik: voor consumptie door mens en dier (ook voor conservering) en voor industriële doeleinden. Op consumpt...