Keukenzout
o., gewoon zout, chloornatrium, dat bij de bereiding van spijzen gebruikt wordt.
Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)
zout voor keukengebruik. zout dat dient voor de bereiding van voedsel; zout voor keukengebruik. Voorbeelden: Het oude bekende keukenzout is vrijwel altijd zout dat gewonnen is uit de steenlagen onder de grond. Het bestaat voor ruim 99% uit natriumchloride (NaCl). De rest is hoofdzakelijk water. Er mag aan keukenzout jodium toegevoegd...
Grasduin in meer dan 507 woordenboeken en encyclopedieën. Krijg toegang tot maar liefst 2.316.291 begrippen, 37.599 spreekwoorden en 78.030 synoniemen.
Word nu vriend van Ensie!
Wiktionary (2019)
keukenzout - Zelfstandignaamwoord 1. Natrium Chloride of gewoon voedingszout ♢ Het mooiste en meest informatieve verhaal over zout - gek genoeg groot geïllustreerd met een vage pepermolen - is van kookjournalist Joël Broekaert, Hij onthult het echte keukenzoutgeheim. Toevoeging kan leiden tot fermentat...
Muiswerk Educatief (2017)
keukenzout - zelfstandig naamwoord uitspraak: keu-ken-zout 1. zout dat bij het koken gebruikt wordt ♢ voeg een theelepel keukenzout toe aan de soep Zelfstandig naamwoord: keu-ken-zout het keukenzout
Getty Research Institute (1990)
keukenzout - Een kristallijnen verbinding, NaCl, die voorkomt als mineraal of als bestanddeel van zeezout, en die wordt gebruikt om voedsel op smaak te brengen en te conserveren. Gebruik 'zout' voor elke substantie die het resultaat is van de samenvoeging van negatieve ionen uit zuren en gewoonlijk metaalionen.
Ernst Meyer Camberg (1981).
(natriumchloride): wordt gewonnen als steenzout, door verdampen van natuurlijke oplossingen (zoutbronwater) of van zeewater. Gezuiverd k. wordt als tafelzout als de enige en meest gebruikte minerale kruiderij gebruikt. In de natuurgeneeskundige keuken worden i.p.v. keukenzout, zeezout of mengsels van gist met zeezout of kruidenzouten, zoals selderi...
Uitgeversmaatschappij A. Manteau N.V. (1954)
Veerman (1954)
natriumchloride (NaCl), steenzout, klipzout, aardzout, wordt uit zeewater of zoutrijke meren gewonnen of door uitlogen van de bodem (b.v. bij Boekelo). Het vochtig worden van k. komt door de aanwezigheid van magnesiumchloride (MgCl2). Gebruik: voor consumptie door mens en dier (ook voor conservering) en voor industriële doeleinden. Op consumpt...
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: