Bisschopstroon
m. (...tronen), een onder een baldakijn geplaatste zetel in het koor van bisschoppelijke kerken, waarop de bisschop bij plechtige feesten plaats neemt.
Van Dale Uitgevers (1950)
m. (...tronen), een onder een baldakijn geplaatste zetel in het koor van bisschoppelijke kerken, waarop de bisschop bij plechtige feesten plaats neemt.
Professor mag. dr. J.B. Kors o.p. (1967)
zinnebeeld van het bisschoppelijk ambt, thans gewoonlijk aangebracht aan de → evangeliezijde van het → priesterkoor, de oorspronkelijke plaats is echter achter het hoofdaltaar in de → absis. Hij bestaat uit een vaststaande verhevenheid met drie treden (een abt heeft een losstaanden troon met twee treden); een zetel en een → bald...
Grasduin in meer dan 507 woordenboeken en encyclopedieën. Krijg toegang tot maar liefst 2.316.291 begrippen, 37.599 spreekwoorden en 78.030 synoniemen.
Word nu vriend van Ensie!
Prof. dr. J.C. Groot (1955)
(Lat.: cathedra, waarnaar de eigen kerk van de bisschop kathedraal genoemd wordt) is een vaste zetel, aangebracht op een verhoog en van boven voorzien van een baldakijn, vanwaar de bisschop vanouds zijn liturgische en lerarende functies uitoefende. Wanneer de bisschop in een kerk van zijn bisdom plechtigheden verricht, wordt een verplaatsbare bissc...
E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)
is een verhoging, waarop de zetel staat, die door een baldakijn is overdekt, symbool van de bisschoppelijke waardigheid. De bisschop woont de kerkelijke diensten bij, zittend op zijn troon. In de vroeg-Christelijke tijd predikte hij ook van daar af. De zetel stond toen in het midden van de absis achter het altaar; thans aan de Evangelie-zijde. Ook...
M. J. Koenen's (1937)
m. bisschopstronen (een [onder een baldakijn] geplaatste zetel in het koor van bisschoppelijke kerken, waarop de bisschop bij plechtige feesten plaats neemt; ook fig.).
Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)
Bisschopstroon - zinnebeeld van het bisschoppelijk ambt; aldus aan de jurisdictiemacht verbonden, en erdoor beperkt. Zoo ook voor de abten. De abtstroon is verheven op twee treden, de bisschoppelijke op drie. Op de b. woont de bisschop de kerkelijke diensten bij en oefende in den vroeg-Christelijken tijd van daar het leeraarsambt uit. De b. is ve...
Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)
m. (-tronen), een onder een baldakijn geplaatste zetel in het koor van bisschoppelijke kerken, waarop de bisschop bij plechtigheden plaatsneemt. zie cathedra.
M.C. Nieuwbarn O.P. (1910)
cathedra, bestaat uit een verhevenheid (estrade) met drie treden, met een tapijt belegd, een armstoel en een vierkante overkapping, troonhemel of baldakijn (z.a.); het geheel is in den rug en terzijden met een zijden gordijn behangen; behoort aan de Evangelie-zijde te zijn gesteld. Zie: Troonhemel.
Gerelateerde zoekopdrachten
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: