Gepubliceerd op 03-03-2017

Feng shui

betekenis & definitie

Lett. wind en water. Manier van landschapsinrichting en huisinrichting, ontwikkeld in China , enkele duizenden jaren geleden. Met feng shui (spreek uit: foeng-sjwee) probeert men de relatie tussen de mens en zijn omgeving in een harmonieuze balans te brengen, uitgaande van de balans die ook in het universum bestaat.

Het principe van yin en yang speelt een grote rol. Centraal begrip is qi of chi, het Chinese woord om de natuurlijke energie van de kosmos mee aan te duiden. Toepassing van feng shui-principes kan ervoor zorgen dat de chi zich op de juiste en goede manier manifesteert in de menselijke omgeving. Daardoor ontstaan voor mensen optimale omstandigheden voor een gezond, gelukkig en financieel gunstig leven.
Feng shui is gebaseerd op een amalgaam van astronomie, astrologie, geologie, wiskunde, kennis van geografische omstandigheden, psychologie en ervaringswijsheid van feng shui­ meesters. In China en Taiwan speelt feng shui bewust en onbewust een grote rol. De beroemde Hongkong & Shanghai Bank is gebouwd op basis van feng shui, als ook de inrichting van veel Chinese restaurants in Nederland. In Nederland zijn ook verschillende Chinese feng shui-meesterswerk­ zaam. De laatste jaren is feng shui, een traditie die jaren vergt om te bestuderen, steeds meer en meer gecommercialiseerd en sterk in de new age-sector terechtgekomen, wat leidt tot publicaties als Feng shui voor katten enz.

< >