Verzamelnaam voor erotisch getinte oosterse dansen, gekenmerkt door sensuele bewegingen van vooral het onderlijf. Meestal is de buik van de danseres daarbij ontbloot.
Hoewel de buik dans vooral de associatie oproept van feestende toeristen in Turkije en Tunesië, of exotische eetgelegenheden die de klandizie willen bevorderen, is hij eeuwenoud. De precieze oorsprong is niet echt duidelijk, de dans zou ongeveer 4000 jaar geleden zijn ontstaan, maar of dat in India is (en door zigeunervolken verspreid), Egypte of ergens anders, blijft speculatie.
Muurschilderingen uit de tijd van de farao's zouden duiden op een Egyptische oorsprong. Een popu laire antropologische verklaring luidt dan dat de buikdans ontstaan is uit een tempeldans die een onderdeel zou zijn van een vruchtbaarheidsritueel.
De bewegingen van het onderlijf in de dans zouden verwijzen naar barend bewegingen van de vrouw. Ook de typische bewegingen van de armen tijdens het dansen, een slang imiterend, zouden duiden op vruchtbaarheidsrituelen: slangen werden daarin vaak gebruikt. In de loop der eeuwen heeft de buikdans aan tal van invloeden blootgestaan en tal van varianten opgeleverd, van volksdansen, aristocratische dansen aan de koningshoven, tot zeer erotische dansen in al dan niet goedkope nachtclubs in het Midden-Oosten.
De laatste vijftig jaar is het buikdansen vooral een volksvermaak geworden, nog veel gevraagd om bruiloften en partij en op te vrolijken of toeristen een snuifje couleur locale te bieden. In Turkije is de buikdans inmiddels officieel verboden omdat de overheid hem niet vindt behoren tot de Turkse traditie. In Nederland zijn cursussen buikdansen erg popu lair. De oorspronkelijke benaming is raqs sharki (Arabisch), letterlijk 'oosterse dans'.