Manon Jansink

Student aan de/het Radboud Universiteit Nijmegen

Gepubliceerd op 15-10-2015

2015-10-15

KWPN-Paard

betekenis & definitie

KWPN: Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland is de Nederlandse fokkerijorganisatie voor spring- en dressuurpaarden, tuigpaarden en Gelderse paarden

Sinds 1887 werden Nederlandse veulens geregistreerd in verschillende regionale stamboekverenigingen. Door de jaren heen werden deze verschillende verenigingen vaak gefuseerd, omdat men ontdekte dat de samenwerking tussen deze verenigingen veel voordelen opleverde. Uiteindelijk leidde dat in 1970 tot een nationale stamboek vereniging: het Warmbloed Paardenstamboek in Nederland. In 1988 kreeg zij, ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan, de koninklijke titel. Vanaf dat moment was het KWPN een feit.
Het fokdoel van de KWPN is in de afgelopen decennia veranderd van het enkel fokken van tuigpaarden (voor de landbouw) naar het fokken van vier verschillende categorie├źn: Springpaard, Dressuurpaard, Tuigpaard en Gelders paard. De fok van het KWPN-paard is door de jaren heen steeds meer verbeterd. Fokkers hebben tegenwoordig enkel keuze uit een beperkt aanbod van hengsten, die door middel van strenge keuringen zijn geselecteerd. Daarnaast kunnen ook merries predicaten krijgen voor verschillende onderdelen, zoals op basis van prestaties in de sport en exterieur. Zo tracht de organisatie de allerbeste paarden te fokken.
Dit beleid heeft zijn vruchten afgeworpen. Het KWPN-paard staat tegenwoordig te boek als een van de allerbeste sportpaarden ter wereld. Internationaal worden er vele successen behaald, dat heeft als gevolg dat er vanuit Nederland paarden worden verkocht naar landen over de hele wereld.