Gepubliceerd op 30-04-2019

FILARSKI, DIRK HERMAN WILLEM

betekenis & definitie

FILARSKI, DIRK HERMAN WILLEM - Geb. 15 October 188'5 te Amsterdam. Opl. De Quellinusschool en de Rijksschool voor Kunstnijverheid.

Zijn voorliefde gaat uit naar Landschappen en Bloemen. Is lid van „De Onafhankelijken", „Pulchri" en „Arti et Amicitiae". In het Stedelijk Museum te Den Haag, Eindhoven en Curagao zijn werken van hem. Hij exposeerde in de Carnegie-Stichting, U.S.A., te Parijs en Brussel. Werkte in Bergen met Colnot, te Parijs met John Radecker en Bendien, in Zwitserland met Smorenberg, in Italië en Spanje met G. de Jong. „Eer dan elegant is zijn voordracht vlot hij smijt het er op". Zijn Landschappen geeft hij in groote partijen van warme en koele kleuren, van blauwen of grijzen en bruinen.

Hij weet de atmosfeer goed weer te geven. Zijn Bloemstukken zijn royaal opgezet, open en ruim en meestal in een zilverig grijzen toon. Hij schildert Landschap, Stadsgezichten, Portret en Stil¬levens. Als invité exposeerde hij in 1913 op een uitzonderingstentoonstelling met Radecker en van Deene.

Verder exposeerde hij in 1939 in het Rijks¬museum en de daaropvolgende tentoonstelling te Brussel. Hij lithografeerde een kinderprentenboekje in kleuren onder den schuilnaam „Oom Anton". Zijn werk is aan het Impressionisme verwant. Woont te Amsterdam.

< >