Maj de Bruin

Maj de Bruijn (2016)

Gepubliceerd op 21-01-2014

Hoornse Broeder

betekenis & definitie

De Hoornse Broeder is een zoete delicatesse uit Friesland. Het is een rijk gevulde krentenbrood met een vulling van roomboter, kaneel en bruine suiker. Deze lekkernij is ook wel bekend onder de naam 'Koetje'.

De Hoornse Broeder is een rond en plat brood en kan in een oven of pan worden gebakken. Het brood werd oorspronkelijk op Vastenavond gegeten en werd veel cadeau gedaan bij de geboorte van een kind. In deze tijd wordt de Hoornse Broeder ook nog cadeau gedaan, als relatiegeschenk bijvoorbeeld. Om het brood te maken wordt het deeg, gevuld met krenten, uitgerold tot platte schijven. Vervolgens plaatst men een stuk roomboter in het midden van de schijf en wordt er een flinke berg kaneelsuiker op gelegd. Daarna gaat een volgende plak deeg over de suiker, zodat het op een soort grote krentenbol lijkt en gaat het brood in de oven. Als het goudbruin is, wordt de bovenste plak deeg even omhoog gehaald en mengt men de kaneelsuiker en roomboter door elkaar. Dan is de Hoornse Broeder klaar om te eten.