Maj de Bruin

Maj de Bruijn (2016)

Gepubliceerd op 21-01-2014

Duivekater

betekenis & definitie

Duivekater is een licht zoet witbrood dat vooral in de omgeving van Amsterdam gemaakt en gegeten wordt. Het brood is langgerekt en ovaal en is ook wel bekend als deuvekater.

Duivekater is een zogenaamde vloerbrood, wat inhoudt dat het niet een bakvorm wordt gebakken, maar op de plaat. Men eet het brood vooral tijdens feestdagen als Kerst, Pasen en Pinksteren. Duivekater is buiten het gebied van Amsterdam niet erg bekend en is dus ook niet overal te krijgen, maar men kan het brood ook zelf maken. Het brood wordt onder andere gemaakt van bloem, boter, suiker en citroen. Duivekater was vooral aan het begin van de negentiende eeuw erg geliefd en het is zelfs vastgelegd op enkele schilderijen van Jan Steen. Waar de naam vandaan komt is onduidelijk, want er doen verschillende verhalen de ronde. Dit zoete brood wordt ook in Duitsland en Zwitserland gegeten, waar het bekend is onder de namen Nannings Schienbein en Totenbeichen.