Gepubliceerd op 09-12-2022

Aartsbroederschap Koordje van Sint Franciscus

betekenis & definitie

De Aartsbroederschap van het Koordje van Sint Franciscus was een gordelbroederschap gevestigd bij de franciscanen in de Sint Pieterstraat. Oorspronkelijk was het een niet-georganiseerde groep gordeldragers, maar vanaf 1630 werd het een officiële broederschap met een bestuur, mannelijke flambouwdragers en leden, zowel mannen als vrouwen.

De dragers van het Koordje hadden bijzondere voorrechten, waaronder deelname aan processies. De broederschap werd opgeheven in 1797 door de Fransen en werd niet meer hersteld. De naamgeving en ontstaansgeschiedenis van de broederschap leidde tot een juridisch conflict in de jaren 1780 en 1790, maar de twist werd uiteindelijk beslecht in het voordeel van het Koordje.Aartsbroederschap Sint Joseph

De Aartsbroederschap van Sint Joseph in de Sint-Nicolaaskerk is opgericht rond 1655. Hun doel was om de devotie tot Sint Joseph te vermeerderen, een zalige dood te verkrijgen en de eredienst te opluisteren. Het bestuur bestond uit vier meesters, waarvan er elk jaar twee aftraden. Na 1695 werd het aantal meesters verhoogd tot acht, en in 1703 werd dit nogmaals verhoogd tot vier geestelijken en vier leken.

Na de hernieuwing van de broederschap in 1721 bestond het bestuur uit zes meesters. Veel mannen en vrouwen waren lid van de broederschap om de aflaten die werden verleend door Sint Joseph te verdienen. Ze konden zich inschrijven tegen extra betaling in het dodenregister, wat hen zielmissen na hun overlijden garandeerde. Deelname aan processies op de patroonsdag van Sint Joseph (19 maart), na het lof op elke eerste zondag van de maand en op feestdagen bij het Onze-Lieve-Vrouwekapittel of in andere parochies was verplicht voor de leden.

De broederschap was niet rijk, en in 1774 fuseerde ze met de congregatie van Maria Zuivering. In 1797 werd de broederschap opgeheven. Tegenwoordig is er nog steeds een Broederschap van de H. Jozef van de Goede Dood.

De leden, zowel mannen als vrouwen, bevorderen de devotie tot Sint Joseph, nemen deel aan de bedevaart naar Sint Joseph in Leuven sinds 1901 en die van Scherpenheuvel, en luisteren naar kerkelijke plechtigheden.