Luuk van den Reek

Student aan Radboud Universiteit Nijmegen

Gepubliceerd op 28-09-2015

2015-09-28

Koninklijke Philips

betekenis & definitie

De Koninklijke Philips is een Nederlands elektronicaconcern. Het bedrijf richt zich op de gezondheidszorg, consumentenlevensstijl en verlichting. Philips is marktleider op verschillende gebieden binnen de gezondheidszorg en op gebieden zoals vernieuwende en energiezuinige elektronica.

De voorloper van de Koninklijke Philips werd in 1891 opgericht onder de naam; Philips & Co. Het bedrijf werd opgericht door Gerard Philips en zijn vader Frederik Philips, een aantal jaar later stapte ook Gerards broer Anton Philips het familiebedrijf binnen. Al snel bleek Anton een goed oog te hebben voor de commerciële wereld want binnen mum van tijd behoorde Philips tot de grootste producenten van gloeilampen in de wereld.

Met de komst van de Industriële Revolutie ontstond ook het eerste onderzoekslaboratorium van de Koninklijke Philips op het gebied van röntgen- en radiotechnologie. Mede door de komst van dit laboratorium bleef de lijst met uitvindingen alleen maar groeien. Binnen de kortste keren kwam de Koninklijke Philips met verschillende uitvindingen zoals de glasbol voor de gloeilamp, de eerste Philips radio en een van de eerste röntgenscanner naar buiten.

In de 21e eeuw sloeg de Koninklijke Philips een nieuwe weg in, het bedrijf wilde niet uitsluitend gezien worden als een elektronicabedrijf. De Koninklijke Philips wilde zich profileren binnen de elektronicasector door zich actief te gaan bemoeien binnen de gezondheidszorg.

De afgelopen jaren heeft de Koninklijke Philips zich geprofileerd binnen de elektronicasector en binnen de gezondheidssector, dit kun je mede zien in de in het jaarverslag van de Koninklijke Philips. Zo neemt het bedrijf de 14de plek in, in de top 50 voor beste groene merken wereldwijd. Ook kende de Koninklijke Philips een record omzet van 9.6 miljard euro.