Gepubliceerd op 30-07-2017

Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO)

betekenis & definitie

Een internationale organisatie die de economische groei, de werkgelegenheid en de levensstandaard in de lidstaten wil stimuleren.

De OESO is de opvolgster van de Organisatie voor Europese Economische Samenwerking (OEES), die in 1948 werd opgericht om de Marshall-hulp te coördineren.

De Conventie van de OESO werd ondertekend op 14 december 1960 en trad op 30 september 1961 in werking. De OESO telde jarenlang vierentwintig leden: veertien van de vijftien landen van de Europese Unie (met uitzondering van Finland), Zwitserland, IJsland, Joegoslavië, Portugal, Turkije, de Verenigde Staten, Canada, Australië, Nieuw Zeeland en Japan. Op 18 mei 1994 werd Mexico het vijfentwintigste lid. Omdat vooral welvarende landen lid van de OESO zijn, wordt wel over de `rich men's club' gesproken.

De OESO werkt aan het verminderen van de internationale handelsbelemmeringen en probeert de internationale kapitaalbewegingen soepel te laten verlopen; bovendien coördineert ze economische hulp aan de ontwikkelingslanden.

De organisatie heeft geen macht om beslissingen af te dwingen. Ze is vooral van belang als adviesorgaan. Jaarlijks worden tal van rapporten en andere publicaties verzorgd. Met name de rapportages over de stand van zaken in de economieën van de lidstaten hebben veel gezag. De OESO-staf in Parijs telt ruim duizend medewerkers.

De OESO-landen staan ook bekend als de G-24.