Gepubliceerd op 30-07-2017

Adams, Gerry (1949)

betekenis & definitie

De leider van Sinn Fein, de politieke arm van het Irish Republican Army (IRA, Ierse Republikeinse Leger).

Gerry Adams werd geboren in Belfast. Zijn vader was lid van het IRA, en verdween om die reden in 1942 achter de tralies. Gerry Adams nam in 1968 deel aan de protestmarsen waarmee rooms-katholieke Noord-Ieren hun onvrede uitten over hun achterstelling ten opzichte van de protestanten. Daarna raakte hij betrokken bij de gewapende strijd van de rooms-katholieken tegen de Unionisten, de fanatieke Noord-Ierse protestanten die weigerden concessies te doen aan de rooms-katholieken. Ook vocht hij tegen de Britse troepen die na Bloody Sunday in 1972 in Noord-Ierland orde op zaken kwamen stellen.

Wegens lidmaatschap van het IRA zat Gerry Adams van 1972-77 in de gevangenis; Adams heeft dat lidmaatschap altijd ontkend. Hij was van mening dat het vertrek van de Britse troepen uit Noord-Ierland en de hereniging met Ierland zowel langs politieke (Sinn Fein) als militaire weg (IRA) moest worden gerealiseerd. Adams werd in 1983 tot president van Sinn Fein gekozen. Hij won een zetel in het Britse Lagerhuis, die hij echter niet innam omdat hij weigerde de eed van trouw aan de Britse koningin af te leggen. Een jaar later raakte Adams door een aanslag van protestanten zwaargewond.

In 1987 begon hij namens Sinn Fein aan een reeks geheime onderhandelingen met de Britse regering over vrede in Noord-Ierland. De Britse regering verkondigde in het openbaar geen zaken te doen met de Ierse katholieken; Adams kreeg een spreekverbod voor de Britse media opgelegd. De televisiezenders omzeilden dit verbod echter door interviews met Adams na te synchroniseren. Via een `actor's voice' kon de Sinn Fein-leider toch zijn mening naar voren brengen. In 1994 stelde Sinn Fein zich onder leiding van Gerry Adams gematigd positief op tegenover het akkoord over Noord-Ierland, dat de Britse en Ierse regeringen op 15 december 1993 hadden gesloten, en waarin de voorwaarden voor vredesbesprekingen over Noord-Ierland waren vastgelegd. Op 31 augustus 1994 kondigde het IRA aan de vijandelijkheden te zullen stoppen. Gerry Adams kon nu in de openbaarheid aan het bereiken van werkelijke vrede in Noord-Ierland gaan werken.