Lexicon Energiemarkt

Jean-Paul Pinon (2003)

Gepubliceerd op 13-09-2021

Energierapport

betekenis & definitie

Een ten minste eenmaal in de vier jaar door de minister van Economische Zaken vastgesteld energierapport dat richting geeft aan van rijkswege in de eerstvolgende vier jaar te nemen beslissingen voor zover daarbij het belang van het betrouwbaar, duurzaam, doelmatig en milieu-hygiënisch verantwoord functioneren van de elektriciteitsvoorziening in beschouwing moet of kan worden genomen.

Bij de voorbereiding van een energierapport betrekt de minister van Economische Zaken de naar zijn oordeel bij de te behandelen onderwerpen meest belanghebbende bestuursorganen, instellingen en organisaties.

Het energierapport bevat ten minste:

a). een analyse van de ontwikkelingen op de nationale en internationale energiemarkt en de effecten daarvan op een betrouwbaar, duurzaam, doelmatig en milieu-hygiënisch verantwoord functionerende energiehuishouding;
b). een analyse van veranderingen in het gebruik van energiebronnen voor het opwekken van elektriciteit en van de wijze waarop en de mate waarin zich een duurzame energiehuishouding ontwikkelt;
c). een analyse van de ontwikkeling van de marktwerking in de energievoorziening;
d). een overzicht van de beoogde resultaten inzake de bevordering van een betrouwbaar, duurzaam, doelmatig en milieu-hygiënisch verantwoord functionerende energiehuishouding en van de wijzen waarop die resultaten in de desbetreffende periode van vier jaar zullen worden nagestreefd;
e). een analyse van overige aspecten die van belang kunnen zijn in het kader van het energiebeleid in het algemeen (artikel 2 Elektriciteitswet 1998).

De in artikel 2 Elektriciteitswet 1998 gegeven opsomming is niet limitatief (Nota naar aanleiding van het verslag, TK 1997-1998, 25 621, nr. 7, p. 26).

In de Memorie van Antwoord wordt met betrekking tot het Energierapport ingegaan op de vraag wie tot wat gebonden wordt en in welke mate en tot welk tijdstip. Met de integrale beleidsvisie in het Energierapport dient rekening te worden gehouden bij van rijkswege te nemen beslissingen die het belang van het betrouwbaar, duurzaam, doelmatig en milieu-hygiënisch verantwoord functioneren van de energievoorziening raken. Rekening houden met het Energierapport betekent dat beslissingen worden bezien in het licht van de in dat rapport neergelegde hoofdlijnen van beleid en dat daarvan slechts gemotiveerd wordt afgeweken. De binding aan een eenmaal vastgesteld Energierapport voor van rijkswege te nemen beslissingen die energierelevantie hebben is dus niet absoluut in de zin dat bij die beslissingen op geen enkele wijze rekening gehouden zou kunnen worden met veranderingen in beleidsopvattingen of marktontwikkelingen. Indien dergelijke veranderingen zouden leiden tot van het Energierapport afwijkende beslissingen dient dat echter wel gemotiveerd te gebeuren. Het formeel vaststellen van tussentijdse wijzigingen op onderdelen van het Energierapport is daarvoor niet vereist (MvA, EK 1997-1998, 25 621, nr. 270c, p. 28).

< >