Redactie Ensie

Letselschade begrippen omschreven

Gepubliceerd op 28-01-2016

BEM-clausule

betekenis & definitie

Een BEM-clausule is een bepaling die gekoppeld is aan een bankrekening voor een kind waarbij het geld niet kan worden aangeraakt totdat het kind een bepaalde leeftijd heeft bereikt. De afkorting BEM staat voor Belegging Erfenis en ander gelden Minderjarigen.

Wanneer een minderjarige het slachtoffer wordt van bijvoorbeeld letselschade, heeft hij of zij net zoveel recht op compensatie als ieder ander. Het is hierbij van belang dat de vergoeding die als gevolg van de schade wordt uitgegeven, ook daadwerkelijk bij de minderjarige terecht komt. Als men vermoed dat bijvoorbeeld de ouders of grootouders het geld voor henzelf zullen houden, kan een kantonrechter beslissen om de vergoeding op een rekening te plaatsen met een BEM-clausule. Het doel van een BEM-clausule is dat het geld uiteindelijk terecht komt bij het kind.

De BEM-clausule wordt opgeheven zodra het kind achttien is geworden. In de tussentijd is het mogelijk om geld op te nemen van de rekening, maar hierbij moet worden aangetoond dat dit geld wordt gebruikt voor de minderjarig. Zodra de BEM-clausule is opgeheven, heeft het kind zonder verdere voorwaarden toegang tot het geld dat op de rekening staat.

BEM-clausules komen niet alleen voor bij geldbedragen als gevolg van letselschade, ook bij een grote erfenis waarbij geld wordt overgedragen aan een minderjarige, kan een kantonrechter beslissen om een BEM-clausule op te leggen. Het is niet mogelijk voor ouders of grootouders om zelf een BEM-clausule aan te vragen, bijvoorbeeld om te sparen voor een kind of een kleinkind. Alleen een kantonrechter is bij machte om een BEM-clausule op te leggen, in de praktijk zal dit alleen gebeuren in uitzonderlijke gevallen, zoals bij letselschade of een erfenis.