De Kleine Winkler Prins

Winkler Prins (1949)

Gepubliceerd op 07-06-2020

Beenbreuken

betekenis & definitie

Het is niet gemakkelijk met zekerheid een beenbreuk vast te stellen. Luister naar hetgeen de patiënt over het ongeval kan vertellen, verwijder de kleren van het gekwetste lichaamsdeel zonder dit te bewegen (eventueel openknippen) en bekijk het zorgvuldig.

De meest voorkomende verschijnselen zijn:1. het gebroken lichaamsdeel kan niet gebruikt worden;
2. op de breukplaats vormt zich een zwelling door bloeduitstorting;
3. heftige pijn op de breukplaats;
4. soms een abnormale stand of een abnormale onbeweeglijkheid.

DIt geldt voor de ongecompliceerde breuk.

5. soms dringt een punt van het gebroken bot door de huid heen, zodat een wond ontstaat, die vaak ernstig bloedt. Wij hebben dan te doen met een gecompliceerde breuk.

Behandeling:

1. Verbind eventueel de wond met een snelverband of een schoon laken;
2. Tracht nooit de gebroken ledemaat te strekken, plaats de patiënt in een houding, die hem het minst pijnlijk is. Indien een beenpunt de huid dreigt te doorboren, mogen voorzichtig strekbewegingen gemaakt worden om dit te voorkomen;
3. Leg nu een spalkverband aan, om bewegingen van de breukeinden tegen te gaan. De spalken, meest van hout of metaal, moeten zo lang zijn, dat ze tot over de gewrichten aan ieder uiteinde van het bot reiken. Leg de spalk steeds onder of boven het gebroken bot en bevestig hem aan het been met verband, dat niet over de breukplaats mag lopen. Kan het gebroken bot niet gespalkt worden, geef dan toch de nodige rust door bijv. bij een breuk van het sleutelbeen of van de ribben een draagverband te geven.

Hieronder volgen de aanwijzingen voor de verschillende breuken:

Breuk van de bovenarm: 2 korte spalken langs de bovenarm en draagdoek.

Breuk van de onderarm: Buig de arm in het elleboogsgewricht, geef een spalk van elleboog tot over de pols en een draagdoek

Breuk van dijbeen: Spalk van oksel tot voet.

Breuk van onderbeen: 2 spalken van weerszijden van het onderbeen van onderste gedeelte van dij tot de enkel.

Breuk van bekken: Maakt zich kenbaar door hevige pijn in de bekkenstreek en door een (meestal gering) bloedverlies uit de pisbuis. Spalk beide benen.

Wervelbreuk: Zeer voorzichtig een lange plank onder het lichaam schuiven. Er bestaat kans op ruggemergbeschadiging.

< >