Voorstanderklierontsteking; ontsteking van de prostaat (= voorstanderklier).
Ambrosia (Ambrosia artimisifolia).
De bloemen en de bladeren. 3% infuus, 10 minuten laten trekken. Twee of drie kopjes daags.
Gamander (Teucrium scordium): de knoflook- of watergamander.
6% infuus, 20 minuten laten trekken. Drie kopjes daags, met een weinig citrussap.
Glaskruid (Parietaria officinalis): het groot glaskruid; ook muurkruid, perzikkruid.
Het bovengrondse deel van de verse plant. 4% infuus, 20 minuten laten trekken. Drie kopjes daags.
Guldenroede (Solidago virga aurea); ook goudroede, heidens wondkruid.
De bloeiende toppen en de bladeren. 6% infuus, 20 minuten laten trekken. Drie kopjes daags, met een weinig citrussap.
Heermoes (Equisetum arvense); ook paardestaart, naaldekoker, robol.
De onvruchtbare stengels. 5% infuus, 20 minuten laten trekken. Drie kopjes daags.
Heide (Calluna vulgaris): de gewone of struikheide.
De bloeiende toppen. 4% decoct, 10 minuten laten koken. Drie kopjes daags.
Kalebas (Cucurbita pepo); ook kalbas, kauwoerde.
De zaden. 10% decoct, 15 minuten laten koken. Drie kopjes daags.
Kastanje (Aesculus hippocastanum): de wilde kastanje; ook paardekastanje.
De bolster. 5% decoct, 10 minuten laten koken. Drie kopjes daags.
Riet (Arundo phragmites): het ruisriet; ook dekriet.
De wortelstok. 5% decoct, 10 minuten laten koken. Vier kopjes daags.
Stalkruid (Ononis spinosa); ook kattedoorn.
6% decoct, 10 minuten laten koken. Twee kopjes daags.
Ui (Allium cepa); ook ajuin, siepel.
500 g fijngehakte ui gedurende 6 tot 8 dagen laten macereren in 1 liter droge witte wijn. Filtreren, 100 g honing toevoegen. Twee glazen daags.
Varkensgras (Polygonum aviculare); ook zwijntjesgras, kreupelgras, weggras.
De gehele plant. 6% infuus, 20 minuten laten trekken. Drie kopjes daags.