Kruiden encyclopedie

H. Neurey (1978)

Gepubliceerd op 16-10-2024

Nefritis

betekenis & definitie

Nierontsteking.

Aardbei (Fragaria vesca): de wilde aardbei.

De bladeren en de wortels. De bladeren: 4% infuus, 15 minuten laten trekken. Drie kopjes daags. De wortels: 4% decoct, 5 minuten laten koken. Drie kopjes daags.

Appelboom (Pyrus malus).

De vrucht. Dagelijks 200 g vers appelsap.

Beredruif (Arctostaphylos uva-ursi).

De bladeren. 3% decoct, 10 minuten laten koken. Drie kopjes daags.

Berk (Betula alba): de witte of gewone berk.

De bladeren. 5% infuus, 30 minuten laten trekken. Drie kopjes daags, buiten de uren van de maaltijden.

Bernagie (Borrago officinalis); ook borragie.

De bloemen en de bladeren. De bloemen: 6% infuus, 20 minuten laten trekken. Drie kopjes daags. De bladeren: 2% decoct, 10 minuten laten koken. Twee kopjes daags.

Glaskruid (Parietaria officinalis): het groot glaskruid; ook muurkruid, perzikkruid.

De gehele plant. 4% infuus, 20 minuten laten trekken. Drie kopjes daags.

Guldenroede (Solidago virga aurea); ook goudroede, heidens wondkruid.

De bloeiende toppen en de bladeren. 4% infuus, 20 minuten laten trekken. Drie kopjes daags.

Heermoes (Equisetum arvense); ook paardestaart, naaldekoker, roobol.

De onvruchtbare stengels. 5% infuus, 10 minuten laten trekken. Twee of drie kopjes daags.

Heliotroop (Heliotropium europaeum); ook kreeftkruid, kreeftsbloem, zonnewende.

De bladeren en de bloeiende toppen. 3% infuus, 15 minuten laten trekken. Drie kopjes daags.

Hondsgras (Cynodon dactylon).

De wortelstok. 5% decoct, 10 minuten laten koken. Het eerste water na 2 minuten koken weggooien en de plant onder stromend water afwassen, vervolgens opnieuw laten koken. Drie kopjes daags.

Jodenkers (Physalis alkekengi).

De bessen, krieken-over-zee, jodenbrood, jodenkersen, blaaskersen, winterkersen genoemd. 3% infuus, 2 minuten laten koken, nog 10 minuten laten staan. Drie kopjes daags.

Maïs (Zea mays).

De stempels. 5% decoct, 10 minuten moeten koken. Twee of drie kopjes daags.

Maretak (Viscum album); ook mistel, mistletoe, vogellijm.

4% infuus, 25 minuten laten trekken. Drie kopjes daags, buiten de uren van de maaltijden.

Muisdoorn (Ruscus aculeatus): de kleine steekpalm.

De wortelstok. 5% decoct, 10 minuten laten koken. Drie kopjes daags.

Ossetong (Anchusa officinalis).

De bladeren en de bloemen. 5% infuus, 25 minuten laten trekken. Drie kopjes daags.

Smeerwortel (Symphytum officinale).

De wortel, ook spekwortel of vetwortel genoemd. 6% infuus, 3 uur laten trekken. Drie kopjes daags.

Stalkruid (Ononis spinosa); ook kattedoorn.

De wortel. 6% decoct, 10 minuten laten koken. Twee kopjes daags.

Tomaat (Solanum lycopersicum).

De rijpe vruchten. Dagelijks 100 tot 150 g vers tomatensap.

Vlas (Linum usitatissimum).

De zaden: het lijnzaad. 2% infuus, 3 tot 4 uur laten trekken. Twee of drie kopjes daags.

Vlier (Sambucus ebulus): de kruidvlier; ook wilde vlier, dwergvlier.

De wortelstok en de bast. 4% decoct, 10 minuten laten koken. Drie kopjes daags.

Vlier (Sambucus nigra): de gewone vlier; ook vledder.

De bast. 5% decoct, 12 tot 13 minuten laten koken. Drie kopjes daags.

Vijgeboom (Ficus carica).

De vruchten (eigenlijk schijnvruchten), ook gedroogd. 4 tot 5 in fijne plakjes gesneden vijgen gedurende 8 tot 10 uur laten macereren in 400 g water. Met kleine slokjes drinken.

< >