Nierontsteking.
Aardbei (Fragaria vesca): de wilde aardbei.
De bladeren en de wortels. De bladeren: 4% infuus, 15 minuten laten trekken. Drie kopjes daags. De wortels: 4% decoct, 5 minuten laten koken. Drie kopjes daags.
Appelboom (Pyrus malus).
De vrucht. Dagelijks 200 g vers appelsap.
Beredruif (Arctostaphylos uva-ursi).
De bladeren. 3% decoct, 10 minuten laten koken. Drie kopjes daags.
Berk (Betula alba): de witte of gewone berk.
De bladeren. 5% infuus, 30 minuten laten trekken. Drie kopjes daags, buiten de uren van de maaltijden.
Bernagie (Borrago officinalis); ook borragie.
De bloemen en de bladeren. De bloemen: 6% infuus, 20 minuten laten trekken. Drie kopjes daags. De bladeren: 2% decoct, 10 minuten laten koken. Twee kopjes daags.
Glaskruid (Parietaria officinalis): het groot glaskruid; ook muurkruid, perzikkruid.
De gehele plant. 4% infuus, 20 minuten laten trekken. Drie kopjes daags.
Guldenroede (Solidago virga aurea); ook goudroede, heidens wondkruid.
De bloeiende toppen en de bladeren. 4% infuus, 20 minuten laten trekken. Drie kopjes daags.
Heermoes (Equisetum arvense); ook paardestaart, naaldekoker, roobol.
De onvruchtbare stengels. 5% infuus, 10 minuten laten trekken. Twee of drie kopjes daags.
Heliotroop (Heliotropium europaeum); ook kreeftkruid, kreeftsbloem, zonnewende.
De bladeren en de bloeiende toppen. 3% infuus, 15 minuten laten trekken. Drie kopjes daags.
Hondsgras (Cynodon dactylon).
De wortelstok. 5% decoct, 10 minuten laten koken. Het eerste water na 2 minuten koken weggooien en de plant onder stromend water afwassen, vervolgens opnieuw laten koken. Drie kopjes daags.
Jodenkers (Physalis alkekengi).
De bessen, krieken-over-zee, jodenbrood, jodenkersen, blaaskersen, winterkersen genoemd. 3% infuus, 2 minuten laten koken, nog 10 minuten laten staan. Drie kopjes daags.
Maïs (Zea mays).
De stempels. 5% decoct, 10 minuten moeten koken. Twee of drie kopjes daags.
Maretak (Viscum album); ook mistel, mistletoe, vogellijm.
4% infuus, 25 minuten laten trekken. Drie kopjes daags, buiten de uren van de maaltijden.
Muisdoorn (Ruscus aculeatus): de kleine steekpalm.
De wortelstok. 5% decoct, 10 minuten laten koken. Drie kopjes daags.
Ossetong (Anchusa officinalis).
De bladeren en de bloemen. 5% infuus, 25 minuten laten trekken. Drie kopjes daags.
Smeerwortel (Symphytum officinale).
De wortel, ook spekwortel of vetwortel genoemd. 6% infuus, 3 uur laten trekken. Drie kopjes daags.
Stalkruid (Ononis spinosa); ook kattedoorn.
De wortel. 6% decoct, 10 minuten laten koken. Twee kopjes daags.
Tomaat (Solanum lycopersicum).
De rijpe vruchten. Dagelijks 100 tot 150 g vers tomatensap.
Vlas (Linum usitatissimum).
De zaden: het lijnzaad. 2% infuus, 3 tot 4 uur laten trekken. Twee of drie kopjes daags.
Vlier (Sambucus ebulus): de kruidvlier; ook wilde vlier, dwergvlier.
De wortelstok en de bast. 4% decoct, 10 minuten laten koken. Drie kopjes daags.
Vlier (Sambucus nigra): de gewone vlier; ook vledder.
De bast. 5% decoct, 12 tot 13 minuten laten koken. Drie kopjes daags.
Vijgeboom (Ficus carica).
De vruchten (eigenlijk schijnvruchten), ook gedroogd. 4 tot 5 in fijne plakjes gesneden vijgen gedurende 8 tot 10 uur laten macereren in 400 g water. Met kleine slokjes drinken.