Stofwisselingsziekte, waarbij het lichaam niet voldoende urinezuur kan uitscheiden; de aangetaste gewrichten zijn rood, pijnlijk en gezwollen.
Appelboom (Pyrus malus).
De vrucht. Een goed gewassen appel in schijfjes snijden en 10 minuten laten koken in 500 g water. Na het koken een lepel honing toevoegen. Verdeeld over de dag drinken.
Artisjok (Cynara scolymus): de gekweekte artisjok.
De bladeren en de wortels. De bladeren: 5% decoct, 10 minuten laten koken. Drie kopjes daags. De wortels: 20% decoct, 5 minuten laten koken. Drie kopjes daags.
Berk (Betula alba): de witte of gewone berk.
De bladeren. 6% infuus, 25 minuten laten trekken. Drie kopjes daags. Het sap van een halve citroen en saccharine toevoegen.
Bitterzoet (Solanum dulcamara); ook alfrank, wilde wijngaard, nachtschaduw.
De jonge stengels. 2% infuus, 25 minuten laten trekken. Twee kopjes daags. (Voorzichtig! Grotere doses veroorzaken storing in het gezichtsvermogen en hoofdpijn.)
Den (Pinus sylvestris): de grove den; ook pijnboom, mastboom, schotse spar.
De knoppen. 3% infuus, 20 minuten laten trekken. Drie kopjes daags. CONTRA-INDICATIE: bij nierbeschadiging.
Es (Fraxinus excelsior).
De bladeren, 5% infuus, 25 minuten laten trekken. Drie kopjes daags.
Gentiaan (Gentiana lutea): de gele gentiaan; ook grote gentiaan.
De wortel. 25 g gentiaanwortel gedurende 2 weken laten macereren in 1 liter wijn. Lepelsgewijs innemen voor de maaltijden.
Gouwe (Chelidonium majus): de stinkende gouwe; ook goudkruid, ogenklaar.
De wortel, grondwortel of zwaluwwortel geheten. 2,5% infuus, 20 minuten laten trekken. Twee kopjes daags. (Voorzichtig! Grotere doses kunnen vergiftigingsverschijnselen veroorzaken.)
Kool (Brassica oleracea): de rode en de witte kool.
De verse bladeren. Dagelijks 100 tot 150 g koolbladsap.
Maïs (Zea mays).
De stempels van de bloemstampers. 4% decoct, 10 minuten laten koken. In de loop van de dag naar behoefte drinken.
Morgenster (Tragopogon pratensis): de gele morgenster; ook boksbaard.
De wortel. 4% decoct, 5 minuten laten koken. Drie kopjes daags.
Riet (Arundo donax): het schalmeiriet.
De wortelstok. 4% decoct, 10 minuten laten koken. Vier kopjes daags.
Selderie (Apium graveolens); ook eppe, jufffouwmerk.
De bladeren. 6% infuus, 20 minuten laten trekken. Drie kopjes daags, buiten de uren van de maaltijden.
Tomaat (Solanum lycopersicum).
De vrucht. Dagelijks 100 tot 150 g vers tomatensap drinken.