Kruiden encyclopedie

H. Neurey (1978)

Gepubliceerd op 16-10-2024

Hydropsie

betekenis & definitie

Valse waterzucht; uitstorting van vocht in een lichaamsholte of tussen bindweefsel.

Artisjok (Cynara scolymus).

De wortel. 20% decoct, 5 minuten laten koken. Drie kopjes daags.

Brandnetel (Urtica dioica): de grote brandnetel.

De gehele plant. 6% decoct, 10 minuten laten koken. Drie kopjes daags.

Brem (Sarothamnus scoparius): de gewone brem of bezemkruid; ook priemkruid, ginst.

De bloemen. 2% infuus, 20 minuten laten trekken. Drie kopjes daags.

Es (Fraxinus excelsior).

De bladeren. 5% infuus, 25 minuten laten trekken. Drie kopjes daags.

Glaskruid (Parietaria officinalis): het groot glaskruid; ook muurkruid, perzikkruid.

Het bovengrondse deel van de plant. 4% infuus, 20 minuten laten trekken. Vier kopjes daags.

Heermoes (Equisetum arvense); ook paardestaart, naaldekoker, robol.

De onvruchtbare stengels. 4% infuus, 20 minuten laten trekken. Vier kopjes daags.

Kaardebol (Dipsacus fullonium): de weverskaardebol.

De wortel. 6% decoct, 5 minuten laten koken. Drie kopjes daags. Ook: 40 g wortel gedurende 8 dagen laten macereren in 1 liter droge witte wijn. Filtreren. Twee of drie glaasjes daags.

Kers (Prunus avium): de zoete kers; ook kriek.

De steeltjes van de vruchten. 4% decoct, 10 minuten laten koken. Drie kopjes daags.

Klis (Lappa major): de grote klis; ook kliskruid.

De wortel: klitwortel. 4% decoct, 15 minuten laten koken. Drie kopjes daags, op de nuchtere maag.

Lelie (Lilium candidum): de witte lelie; ook madonnalelie.

De bol. 5% decoct, 10 minuten laten koken. Drie kopjes daags.

Leverkruid (Eupatorium cannabium); ook boeltjeskruid, koninginnekruid.

De bloemen. 3 à 4% decoct, 10 minuten laten koken. Drie kopjes daags.

Maïs (Zea mays).

De stempels. 6% decoct, 10 minuten laten koken. Twee of drie kopjes daags.

Muizeoor (Hieracium pilosella); ook langharig havikskruid.

De gehele plant. 5% infuus, 30 minuten laten trekken. Drie kopjes daags.

Peterselie (Petroselinum sativum); ook visgroente.

De wortel. 4% decoct, 10 minuten laten koken. Drie kopjes daags.

Rosmarijn (Rosmarinus officinalis); ook rozemarijn.

De bladeren en de bloemen. 4% infuus, 20 minuten laten trekken. Drie kopjes daags. Ook: 50 g rosmarijntakjes gedurende 7 dagen laten macereren in 1 liter witte wijn. Filtreren. 2 glaasjes daags.

Selderie (Apium graveolens); ook eppe, juffrouwmerk.

De bladeren. 4% decoct, 10 minuten laten koken. Drie kopjes daags, drinken met melk.

Stalkruid (Ononis spinosa); ook kattedoorn.

De wortel. 6% decoct, 10 minuten laten koken. Twee kopjes daags.

Ui (Allium cepa); ook ajuin, siepel.

De bol. Rauw of gekookt eten. Ook: 500 g gehakte ui gedurende 6 dagen laten macereren in 1 liter witte wijn. Zeven door een doek en 100 g honing toevoegen. 8 tot 10 lepels, verdeeld over de dag.

Vlier (Sambucus ebulus): de kruidvlier; ook wilde vlier, dwergvlier.

De wortelstok en de schors. 4% decoct, 10 minuten laten koken. Drie kopjes daags.

Vlier (Sambucus nigra): de gewone vlier; ook vledder.

De schors. 6% decoct, 10 minuten laten koken. Drie kopjes daags.

Vijg (Ficus carica).

De takjes. 500 g fijngehakte takjes gedurende 15 minuten laten koken in 1 liter wijn en 0,5 liter water. Drie kopjes daags.

Zuring (Rumex patientia): de spinaziezuring; ook patiëntie.

De wortel. 5% infuus, 20 minuten laten trekken. Drie kopjes daags.

< >