Populair Taalgebruik 2022

Marc de Coster

In Populair Taalgebruik 2022 vind je de 100 populairste woorden en uitdrukkingen met toelichting van woordverzamelaar Marc de Coster.

Dit is een jaaroverzicht van de meest gezochte woorden en uitdrukkingen van het jaar 2022 in de online encyclopedie Ensie, uit het “Woordenboek van Populair Taalgebruik”.

Het geeft een afspiegeling van wat het taalgebruik van nu is, van termen die men hoorde en waar men duidelijkheid over wilde hebben. Op Ensie is het volledige “Woordenboek van Populair Taalgebruik” te vinden. Het boek telt meer dan 34.000 betekenissen en meer dan 100.000 citaten. Veelal woorden die de standaardwoordenboeken niet halen. Woorden die niet salonfähig zijn en juist daarom zo interessant.

“Marc de Coster is een woordenaar in hart en ziel. Al ruim dertig jaar brengt hij met bewonderenswaardige ijver en precisie veelal onderbelichte Nederlandse woorden en uitdrukkingen in kaart. Voor een proeve: lees dit prachtboek!”
Ewoud Sanders
Taalhistoricus en journalist

“Iedereen die geïnteresseerd is in de betekenis, de herkomst en het gebruik van populaire uitdrukkingen moet dit prachtige boek van Marc De Coster lezen, er is geen betere observator en beschrijver van jongerentaal dan hij! ”
Nicoline van der Sijs
Historisch taalkundige

Over de auteur

Marc de Coster zijn liefde voor taal zat er al vroeg in. Op de middelbare school, tijdens de lessen Nederlands werd zijn aandacht getrokken door Bargoens, groepstalen en slang. Hij las veel Nederlandse romans en daarin stuitte hij vaak op Jiddische, Bargoense of informele termen.

Die fascineerden hem, ze openden een verborgen wereld. Toen Marc later in een Amsterdamse boekhandel het Bargoens woordenboek van Enno Endt en het Engels slangwoordenboek van Eric Partridge vond, was er geen houden meer aan. Deze interesse was geen bijzaak meer.

Zijn eerste publicatie, in 1989, was een wielerwoordenboek. De taal in de wielerwereld is zo rijk, volks en beeldend, dit moest vastgelegd en gedeeld worden. Daarna volgden nog 6 (papieren) woordenboeken en uiteindelijk zijn eerste online woordenboek "Woordenboek van Populair Taalgebruik" op Ensie.

Dit is het resultaat van 30 jaar verzamelen: clichés, eufemismen, scheldwoorden, informeel en plat taalgebruik, bijnamen, spotnamen, groepstaal, modieus taalgebruik, Bargoens, uitroepen en catchphrases. Veel hiervan is niet terug te vinden in de standaardwoordenboeken.

Waarom bestellen?

  • Ideaal cadeau voor de taalliefhebber
  • Een prachtige afspiegeling van de veelgezochte woorden en uitdrukkingen van het jaar 2022
  • 208 pagina's
  • Gelimiteerde oplage

Wil je liever op de hoogte blijven van onze publicaties? Laat je emailadres achter:

Wil je een grotere bestelling, media-aanvraag of heb je een andere vraag? Klik hier


Betaal met gemak: