Om in twee vsch. geleiders een electrischen stroom te doen loopen van dezelfde sterkte is het noodig een verschillend potentiaalverschil tusschen de uiteinden der geleiders aan te brengen. Dit wijst er op, dat verschillende materialen een ongelijken tegenstand aan den electrischen stroom bieden.
Zoo biedt bijv. ijzer een grooteren tegenstand dan koper. Deze tegenstand, de electrische w., wordt gemeten door het quotiënt van potentiaalverschil en stroomsterkte (zie Ohm, Wet van) en is het omgekeerde van het ➝ geleidingsvermogen.
De w. van een metaaldraad is afhankelijk van verschillende factoren: ten eerste van den aard van de geleidende stof en van de temp. daarvan; vervolgens is hij evenredig met de lengte van den draad en omgekeerd evenredig met het oppervlak van de doorsnede van den draad. Als eenheid van w. heeft men gekozen den w., dien een geleider heeft, als daarin bij een potentiaalverschil = 1 tusschen de uiteinden van den geleider door dezen een stroom met sterkte 1 loopt.
Is het potentiaal verschil 1 V, terwijl de stroom in den geleider de sterkte van 1 A heeft, dan noemt men den weerstand van dien geleider 1 Ohm. Belangrijk is het begrip soortelijke w. van een geleidende stof.
Hieronder verstaat men den w., in Ohms uitgedrukt, van een kubus van die stof, waarvan de ribbe 1 cm bedraagt.Door den w. in een stroomkring te veranderen, kan men dus de sterkte van den daarin loopenden stroom wijzigen. Dit is voor de practijk van belang, waarom men daar gebruik maakt van zgn. weerstanden. Deze bestaan bijv. uit een spiraalvormig opgewonden draad van een metaal, die een betrekkelijk grooten w. heeft. Met behulp van een sleepcontact kan dan naar believen meer of minder w. ingeschakeld worden. Een andere vorm van in de practijk gebruikte w. is de weerstandsbank. In een doos bevindt zich een aantal klossen met weerstandsdraad, waarvan de uiteinden verbonden zijn met contacten, welke op het deksel van de doos zijn aangebracht, zóó, dat de klossen in serie zijn geschakeld. Wenscht men minder w. in te schakelen, dan kan bijv. de klos uitgeschakeld worden door het rechtstreeks te verbinden met een koperen sluitstuk. Borghouts.