Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 08-01-2020

Wederaanpassing

betekenis & definitie

van geesteszieken, zie ➝ Krankzinnigenwezen (in België).

Voor wederaanpassing van noodlijdenden, zie ➝ Doorgangshuizen (in België).

Voor w. van delinquenten:

a) In Nederland, zie ➝ Reclasseering.
b) In België bestaat het zgn. Werk der W., dat tot doel heeft de oud-gevangenen bij te staan met het oog op hun reclasseering, door het verschaffen eener werkgelegenheid, het bezorgen eener huisvesting, van kleeding en, wanneer het een vakman geldt, van het onmisbaar gereedschap. Het Werk der W. in België heeft een privaat, gemeentelijk of intercommunaal karakter. Er bestaan hieromtrent geen wettelijke voorschriften; de erkenning kan bekomen worden van het ministerie van Justitie, van sommige provincies of gemeenten, die dan ook subsidies toekennen, naargelang de belangrijkheid van de instellingen. Zulke instellingen bestaan te Brussel, Antwerpen, Luik, Charleroi en Gent.

Op te merken, dat de materieele hulp, welke aan de oud-gevangenen wordt gegeven, den vorm aanneemt eener leening, welke geheel of bij afkortingen wordt terugbetaald (in Antwerpen bijv. bedraagt de terugbetaling tusschen 85 en 90%).

Het Werk der W. in België heeft geen confessioneel karakter, het is interconfessioneel. Ieder werk wordt bestuurd door een beheerraad en beschikt meestal over een bestendig secretariaat. Men raamt over het algemeen op 30% de gevallen met gunstig gevolg, d.w.z. van volledige reclasseering. Men verwarre het Werk der W. niet met het zgn. „Comité de Patronage”, dat gewoonlijk bestaat in de steden waar een gevangenis is gevestigd; dit comité is officieel erkend door het ministerie van Justitie en houdt zich hoofdzakelijk bezig met het bezoeken der gevangenen, het steunen van vrouw en kinderen gedurende de opsluiting van den echtgenoot en vader. In sommige steden bestaat er een regelmatige samenwerking tusschen bedoelde comité’s en het Werk der W. Kuypers.

< >