Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 04-11-2019

Verwarming

betekenis & definitie

Vuur in verschillende toepassingen brengt ons warmte. In den oudsten tijd gebruikte men een open houtvuur, waarbij men veel hinder van rook, stof en asch ondervond. Later had afvoer der rookgassen plaats en werd het vuur besloten in een aparte ruimte. Luchttoetreding had plaats aan den onder- of zijkant door een rooster.

De zuurstof van de lucht verbrandt de koolstof (C) tot CO2.Brandstoffen zijn kolen, gas (zie het artikel ➝ Gaskachel) en olie. De hitte wordt afgegeven aan de wanden (ijzer of steen of water). Deze geven de warmte aan het lokaal af (kachel, vulkachel, haardkachel of haard). Als de warmte wordt afgegeven aan een wateromhulling, dan doet dit water dienst als warmtetransport. Dit water kan in stoom omgezet worden, of ook als warm water naar de afkoelingslichamen gebracht worden. Zie hierover het artikel ➝ Centrale verwarming.

Van de warmte-ontwikkeling door electriciteit [zie Joule (sub Wet van J.)] maakt men voor verwarming gebruik door draden tot gloeiing te brengen; de uitgestraalde warmte wordt eventueel gericht door middel van reflectoren (straalkachels).

Zie ook ➝ Treinverwarming.