Ned. recht. Aldus noemt men de wet van 26 Maart 1920, Stbl. 153. Deze wet regelt de controle op de gezondheid der dieren en geeft aan, van welke besmettelijke veeziekten aanmeldingsplicht bestaat bij den burgemeester en welke maatregelen genomen moeten worden. Tevens regelt de V. de keuring van levend en geslacht vee voor den export.
De uitvoering van deze wet is opgedragen aan den dienst van het Veeartsenijkundig Staatstoezicht. De directeur van dezen dienst zetelt in Den Haag, terwijl het land verdeeld is in districten, waar inspecteurs werkzaam zijn, die zich kunnen laten bijstaan door plaatsvervangende inspecteurs, dat zijn dan de praktiseerende dierenartsen.Belg. recht. De v. is in België meer bekend onder den naam van wet betreffende de gezondheidspolitie der huisdieren (30 Dec. 1882). Naar de bepalingen van die wet mag de regeering bij K.B. maatregelen voorschrijven, welke de vrees voor het indringen of het bestaan van besmettelijke ziekten bij de huisdieren noodzakelijk kan maken binnen het land en aan de grenzen, ten aanzien van de handelsbetrekkingen met den vreemde. Ter uitvoering van die wet werden talrijke K. B. genomen tot bestrijding van besmettelijke veeziekten, o.m. van: dourine, hoenderpest; lymphangitis; mond- en klauwzeer; runderhorzelziekte; runderpest en rudertuberculose. Het is eveneens in uitvoering van die wet, dat de veeartsenijkundige dienst werd georganiseerd en dat de in- en uitvoer van vee, evenals het vervoer van dierenlijken en slachtvleesch werd gereglementeerd.
In België is de veeartsenijkundige dienst afhankelijk van het ministerie van Landbouw, ingericht door de K. B. van 10 Dec. 1890, 30 Jan. 1896, 10 Dec. 1911, gewijzigd en gecoördineerd door K. B. van 15 Maart 1926. Het toezicht van den dienst der gezondheidspolitie der huisdieren en het toezicht over den dienst der keuring van het slachtvleesch worden toevertrouwd aan doctors in de veeartsenijkunde, die den titel hebben van veeartsenij opziener of veeartsenij-hoofdopziener, en die hun ambt in een bepaalde omschrijving uitoefenen (er zijn 17 omschrijvingen). De opzieners en hoofdopzieners staan zelf onder toezicht van een algemeenen opziener, die alle maanden bij het ministerie van Landbouw verslag uitbrengt over zijn bevindingen.
Aan den V. D. is een laboratorium verbonden, dat alle opzoekingen moet doen betreffende den oorsprong, den aard, de voorbehoeding en de genezing van de besmettelijke ziekten der huisdieren.
De opzieners worden door den Koning benoemd, zij hebben het recht in hun omschrijving processen-verbaal op te stellen. Rondou.