Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 14-10-2019

Sinaasappel

betekenis & definitie

Vrucht van Citrus sinensis O. (→ Citrus), boom of heester afkomstig uit China, groeit thans in vele subtropische en gematigde streken. De rijkste oogsten leveren Spanje (Oostkust, Valencia en Murcia), Italië (Sicilië, Calabrië en Apulië), Algiers, Portugal, de Ver.

Staten (Californië en Florida), West-Indië, Brazilië, Paraguay, verder Palestina (streek om Jaffa), Zuid-Afrika en Australië. Vooral in de laatste drie gebieden, alsmede in Californië is de s.-cultuur in de laatste decennia sterk uitgebreid.

De meest vruchtbare streek van Europa is de provincie Valencia, die 3/4 van den geheelen Spaanschen oogst oplevert. Voorn. uitvoerhaven: Alcira.

De Sp. uitvoer in 1934 bedroeg 76 millioen gld.Er bestaan vele soorten s. Men tracht steeds nieuwe en betere soorten te kweeken en is er in geslaagd pitlooze s. te cultiveeren, de zgn. navel-s. De bloed-s. heeft rood sap. De „limequat”, ter grootte van een kruisbes, is met schil en al eetbaar. De mandarijn (Citrus nobilis) is gezocht om haar aroma. De bittere s. uit Sevilla gaat grootendeels naar Engeland voor de bereiding van „dundee”-jam.

In de Ver. Staten staat de cultuur op een hoog peil. De vruchten worden veelal halfrijp geplukt en kunstmatig gerijpt. Doordat de oogsten in de diverse werelddeelen op vsch. tijden vallen, wordt de markt nagenoeg het geheele jaar met s. verzorgd. In 1933-’34 bedroeg de productie van Europa 1 420 000 ton (waarvan 1 177 000 ton uit Spanje, de rest grootendeels uit Italië), van Noord-Amerika 1 400 000 ton, Azië 487 000 ton, Zuid-Amerika 217 000 ton, Afrika 195 000 ton en Australië 60 000 ton. De belangrijkste importlanden zijn Engeland, Canada, Duitschland, Frankrijk, Nederland en België.

Invoerhavens van Nederland: Rotterdam en Amsterdam. Door vsch. oorzaken is de aanvoer van s. van Amsterdam verlegd naar Rotterdam. De vruchten worden door de importeurs in veiling aan den groothandel verkocht.

Lit.: I). J. Moriarty, Internat. Trade in Citrus fruits (1929) ; J. B. Mc.

Nair, Citrus products (1927); v. Oss, Warenkennis en Technologie (II 1937). Snel.

< >