Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 02-10-2019

Politierechter

betekenis & definitie

in Nederland de uit één lid bestaande kamer van de rechtbank ter behandeling van lichte strafzaken. Bij elke rechtbank bestaat tegenwoordig een dergelijke kamer.

De officier van justitie brengt die zaken bij den p. aan, die van eenvoudigen aard zijn zoowel onder juridisch opzicht als wat betreft het bewijs, en waarbij hij meent, dat geen meerdere straf behoort te worden opgelegd dan gevangenisstraf van 6 maanden. Is de p. op de zitting van meening ofwel dat de zaak niet is van eenvoudigen aard of dat een zwaardere straf moet worden opgelegd, dan verwijst hij de zaak naar de meervoudige kamer (de gewone kamer van strafzaken, bestaande uit drie leden).

De p. is ingevoerd in navolging van de „police courts” in Eng., die echter sneller en vlotter werken dan die ten onzent, vooral door den zeer korten termijn van dagvaarding en het wegvallen van formaliteiten. Kleene.In België zetelt in het algemeen de vrederechter als p. en doet hij aldus uitspraak over alle zaken, welke tot de bevoegdheid van de politierechtbank behooren; in enkele groote steden (Brussel, Antwerpen en Luik) is er een rechter, die speciaal als p. wordt benoemd en uitsluitend bevoegd is om politiezaken te vonnissen. Het O. M. bij de politierechtbank wordt waargenomen door den commissaris van politie en bij ontstentenis van dezen door den burgemeester der gemeente of door een schepen. De politierechtbank is bevoegd om kennis te nemen van alle overtredingen en van enkele mindere wanbedrijven, welke laatste speciaal door de wet zijn aangegeven. Tegen de vonnissen van den p. kan beroep ingesteld worden bij de correctioneele rechtbank. Collin.