Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 18-09-2019

Loodsdienst

betekenis & definitie

(scheepv.). Ned. recht. De loodsdienst voor zeeschepen is ingevolge de Wet op den loodsdienst uitsluitend aan de bevoegdheid van den staat voorbehouden, zoomede het heffen der loodsgelden. Plaatselijke loodsdiensten in de binnenhavens worden geregeld en beheerd door de gemeentebesturen. Voorzoover zulks bij algemeenen maatregel van bestuur is bepaald, zijn de gezagvoerders van zeeschepen verplicht zich van de daarvoor aangewezen loodsen te bedienen en de vastgestelde loodsgelden te betalen.

De aanwezigheid van een loods heft de aansprakelijkheid van gezagvoerder of reeder niet op. Volgt de gezagvoerder de raadgevingen van den loods niet op, dan is de loods voor de gevolgen niet aansprakelijk. Struycken.

Belg. recht. De inrichting van den l. in het algemeen is aan de regeering voorbehouden (wet 1 Juni 1839). De l. op de Schelde tusschen Antwerpen en Vlissingen, is, krachtens internationale verdragen, verzekerd door den Belg. en Ned. loodsdienst. De zeeschepen zijn niet verplicht een loods aan boord te nemen, doch zij zijn in alle geval gehouden de loodsgelden te betalen, welke door de heerschende reglementen zijn voorzien. De kapitein blijft aansprakelijk voor de aanvaring door een fout van den loods veroorzaakt. De loods is inderdaad slechts een raadsman van den kapitein, die steeds de leiding behoudt van het schip. Doch de loods is mede aansprakelijk met den kapitein voor zijn fouten. Collin.