Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 18-09-2019

Leeuwenorden

betekenis & definitie

In Nederland: Orde van den Nederlandschen Leeuw, ingesteld 29 Sept. 1816, gewijzigd 15 April 1886, onderscheiding voor Nederlanders (bij uitzondering aan vreemdelingen gegeven) wegens beproefde vaderlandsliefde, bijz. plichtsbetrachting, buitengewone bekwaamdheid in wetenschap en kunst.

Drie klassen. Devies: Virtus nobilitat. Teeken: wit geëmailleerd Malthezer kruis, tusschen de armen een W. Lint: blauw met oranje. Broeders van de Orde (wegens nuttige daden, zelfopoffering, menschlievendheid) genieten een jaarlijksche toelage van 200 gulden, welke voor de helft op de weduwe kan overgaan.

van Nispen tot Sevenaer. In België: Koninklijke Orde van den Leeuw, ridderorde, ingesteld 9 April 1891 tot erkenning der diensten, aan den Kongostaat bewezen. Er zijn 6 klassen: grootkruis, grootofficier, commandeur, officier, ridder, drager van de medaille. Het ordeteeken vormt een geëmailleerd kruis met in de hoeken twee ineengestrengelde C’s. Aan de keerzijde op het blauwe schild gouden leeuw met kenspreuk: Travail et Progrès; in de gouden ster de letters L.S. (Leopold Souverain). De grootkruizers dragen daarbij een zilveren ster; het lint is violetrood, in het midden bleekgeel met blauwen rand aan het uiteinde. De 4 hoogste rangen dragen daarbij de rozet. De medaille telt drie graden: goud, zilver, brons. Uytterhoeven.

In Baden: de Orde van den Leeuw van Zähringen, in 1812 gesticht door groothertog Karl van Baden; 5 klassen. Devies: Für Ehre und Wahrheit. Teeken: groen geëmailleerd kruis, in het hart de burcht Zähringen; keerzijde: gouden leeuw in rood. Lint: groen met gele randen.

In Hessen: Huisorde van den Gouden Leeuw, gesticht 14 Aug. 1770 door landgraaf Friedrich II; één klasse. Devies: Virtuti et Fidelitati.

In Luxemburg: de Nassausche Huisorde van den Gouden Leeuw, gesticht in 1858 door Willem III, koning der Nederlanden, en hertog Adolf van Nassau, sedert 1892 alleen voor Luxemburg. Eén klas. Devies: Je maintiendrai. Teeken: wit geëmailleerd kruis met 8 punten, een gouden N tusschen de armen. In het hart op de voorzijde het Nassausch wapen: van blauw, bezaaid met blokken van goud, met een leeuw van goud; op de keerzijde het devies. Lint: oranje met blauwe randen.

E. van Nispen tot Sevenaer.

< >