Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 18-09-2019

Korund

betekenis & definitie

Mineraal, kristalliseerend in het hexagonale stelsel, soms in zeer groote kristallen van tafelvormige, meestal echter van lang spoelvormige gedaante. Verder in korrelige aggregaten. K. is meestal blauw, rood of bruin van kleur.

Dikwijls bezit het een volkomen splijting. De hardheid is zeer groot: na diamant is k. het hardste mineraal. Chemisch is k. een aluminium-oxyde met de forrn.

Al2O3. S.g. = 3,9 4,1.Men onderscheidt den ondoorzichtigen gewonen korund of diamantspaat naast de doorzichtige, fraai gekleurde variëteiten, die wel als sapphier of edele korund samengevat worden. De gewone k. werd vroeger veel als slijpmiddel gebruikt, in welke hoedanigheid k. door het goedkoopere carborundum verdrongen is. Onder de sapphier-groep onderscheidt men in de edelsteenkunde verschillende als edelsteen nog gewaardeerde variëteiten. Een groene variëteit is bekend als Oostersche smaragd, een roode als robijn, een blauwe als sapphier, een gele als Oostersche topaas, een violette als Oostersche amethyst, een zwarte, korrelige variëteit als emery.

Den gewonen k. en de vsch. variëteiten van den edelen k. vindt men als losse kristallen in de edelsteenhoudende zanden van Ceylon (Adamspeak), Burma (vooral robijn), Siam, Queensland en Madagaskar. Den gewonen k. kent men bovendien uit N. Carolina en Georgia (Ver. St.) en uit Transvaal.

De vsch. variëteiten van den edelen k. worden tegenwoordig kunstmatig vervaardigd en als edelsteen in den handel gebracht. Deze kunstmatige edelsteenen zijn niet van de natuurlijke te onderscheiden. Oosterbaan