Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 18-09-2019

Jan Ligthart

betekenis & definitie

Paedagoog. * 11 Jan. 1859 te Amsterdam, ✝ 16 Febr. 1916 te Dieren, waar hij, terwijl hij er voor zijn herstel vertoefde, door verdrinking om het leven kwam.

Van 1885 tot aan zijn dood was L. hoofd eener volksschool in Den Haag; oprichter van het tschr. „School en Leven” ; schrijver van een lange reeks schoolwerkjes, die nieuwe wegen baanden.

In het buitenland vooral bekend om zijn methode voor ’t zaakonderwijs, „Het volle Leven”, een soort „Gesamtunterricht”, waarover hij lezingen hield in Zweden en Denemarken, op initiatief van Ellen Key. Raadsman van koningin Wilhelmina over de opvoeding van prinses Juliana. Door zijn „hartepaedagogiek” heeft L. veel bijgedragen tot de verzachting der schooltucht in Nederland. Ofschoon L. een „gevoelsmensch” is, vertoont zijn levenshouding (en hetzelfde geldt voor verschillende van zijn paedagogische meeningen sterk rationalistische trekken.

Werken: behalve zeer vele schoolboekjes, Jeugdherinneringen ; In Zweden ; twee bundels Over Opvoeding ; twee bundels Verspreide Opstellen (alle verzameld uit „School en Leven”, voorzien van een inl. d. prof. Casimir, en herhaaldelijk herdrukt); enkele uitg. van de letterk. reeks „Van alle Tijden” ; Een zomervakantie aan de grenzen (kinderboek).

Lit. : De inleidingen van prof. Casimir; J. W. L. Gunning en M. Gunning-van de Wal, J. L., sa vie et son oeuvre ; Rombouts, Hist. Ped. (IV). Rombouts

< >