Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 04-07-2019

Gedistilleerd accijns

betekenis & definitie

Gedistilleerd accijns - (Ned. Recht) De g.a. bedraagt thans 200 gld. per hl alcohol ad 50% sterkte (bij een warmte van 15° C).

Op de hoofdsom worden ten behoeve van het Rijk 10 opcenten geheven.De g.a. wordt bij vervaardiging in Ned. geheven van de branders of distillateurs of van de handelaars, die gedistilleerd onder genot van krediet voor den accijns hebben ingeslagen. Aan brander, distillateur of handelaar kan krediet voor den accijns worden verleend, zoolang hij de vervaardigde producten nog in zijn panden voorradig heeft. Na ontslag kan hij nog ➝ week-krediet genieten.

Bij invoer wordt behalve de g.a. een invoerrecht van 3,50 gld. per hl geheven.

De g.a. heeft, omdat hij zoo hoog is (de hoogste accijns werd ca. 1921 geheven, nl. 330 gld. per hl ad 50%), steeds vele zorgen gebaard. Op tal van manieren wordt getracht dezen accijns te ontduiken. Ter voorkoming en bestrijding van fraude zijn vele maatregelen getroffen. De branderijen en distilleerderijen zijn, o.a. wat ligging, plaatsing van grondstoffen, toezicht enz. betreft, aan tal van voorschriften onderworpen. De uit- en inslag kan, zoo noodig, slechts met toezicht van ambtenaren geschieden. Slechts geringe hoeveelheden mogen zonder ➝ gelei- of ➝ vervoerbiljet worden vervoerd. Het vervaardigen, in voorraad hebben en vervoeren van distilleertoestellen zijn gereglementeerd (➝ Distilleertoestellenwet).

De g.a. van binnenlandsch gedistilleerd wordt geheven krachtens de herhaalde malen gewijzigde gedistilleerdwet van 20 Juni 1862, Stbl. nr. 62; voor buitenlandsch gedistilleerd geldt de gewijzigde wet van 1 Mei 1863, Stbl. nr. 47. Overigens hebben op den g.a. nog een achttal wetten en een twintigtal Kon. Besluiten betrekking. Zie verder ➝ Accijns en Verteringsbelastingen.

Lit.: v. Bosveld Heinsius, De Gedistilleerdwet in „Vakstudie” V (teksten van alle wetten en K.B.’s, op elk art. voorzien van aant., ca. 600 blz.met supplementen).

M. Smeets. Belg. Recht. In België wordt de alcohol getroffen met een accijnsrecht van 1350 frs. per hl alcohol van 50 graden van den alcoholmeter Gay-Lussac bij een temp. van 15°. Daarbij is een verbruikstaks verschuldigd, welke op heden (einde Mei 1935) in beginsel is vastgesteld op 1500 frs. per hl alcohol van 50 graden bij een temp. van 15°. Deze verbruikstaks wordt echter voor de alcoholhoudende vloeistoffen op flesschen en voor likeuren gebracht op 3000 frs. per hl. zonder onderscheid van graad. Voor alcohol, bestemd tot liet vervaardigen van reukwerk met afschrijving van den accijns, is de verbruikstaks op 100 frs. gebracht per hl alcohol ad 50 graden sterkte bij een warmte van 15° C.

De accijns wordt in beginsel contant betaald, nochtans kan een krediet voor bepaalde termijnen toegestaan worden, mits zekere borgstellingen worden verstrekt. Met het oog op het voorkomen en beteugelen van geheime stokerijen wordt het branden van alcohol onderworpen aan zeer ingewikkelde formaliteiten. Deze zijn voorgeschreven door Kon. en Min. Besluiten, getroffen ter uitvoering van de organieke wet van 15 April 1896. Deze formaliteiten hebben meestal betrekking op de inrichting der stokerij, de plaatsing van stooktoestellen, helmen, ruwketels en slangen, de ijking van het vaatwerk, de aangifte en het toezicht der verrichtingen, de uit- en inslag en het vervoer van alcohol, enz.

Lit.: Constant, Le régime de l'alcool et des boissons fermentées (Brussel 1926); Neven, Traité des douanes et accises (Brussel 1933).

Rondou.