Erfopvolging - (Ned. Recht) is de overgang van de vermogensrechterlijke rechten en verplichtingen van den overledene op zijn erfgenamen.
Men onderscheidt: erfopvolging krachtens de wet, ook wel bij versterf of ab intestato genaamd, d.i. waarbij de wet, op grond van bloedverwantschap of huwelijksbetrekking tusschen erflater en zijn erfgenamen, de erfgenamen aanwijst en de volgorde bepaalt, waarin zij tot de erfenis geroepen worden; en erfopvolging bij testament of ab testato genaamd, d.i. waarbij de erfgenaam door het testament, uitersten wil, wordt aangewezen (877 B.W. art. 377 vlg.). Door de wet worden tot de erfenis geroepen de wettige en de natuurlijke bloedverwanten en de echtgenoot.
In groote trekken kan men de volgorde als volgt aangeven:1° kinderen en verdere afstammelingen en de echtgenoot;
2° de ouders, broers, zusters en afstammelingen van broers en zusters;
3° de overige bloedverwanten
De langst-levende echtgenoot staat sinds de wet van 1923 met een wettig kind gelijk. DunselmanBelg. Recht. Evenals het Ned. Burg. recht kent het Belgisch recht twee soorten van e., nl. de testamentaire e., die bepaald wordt door de uiterste wilsbeschikking van den erflater, en de wettelijke e., die alleen plaats heeft naar de bepalingen van de wet.
De wettige erfgenamen worden ingedeeld in vier orden:
1° de kinderen en afstammelingen;
2° de ouders, de broeders, zusters en hun afstammelingen;
3° de overige bloedverwanten in de opgaande linie;
4° de overige bloedverwanten in de zijlinie tot in den vierden graad, of verder, bij plaatsvervulling.
De langstlevende echtgenoot wordt in het Belgisch recht slechts onder de onregelmatige erfgenamen gerekend. Artikel 767 van het B. W. kende hem alleen dan een erfrecht toe, als er geen andere erfgenamen bestonden, en de langstlevende echtgenoot verkreeg alsdan de gansche nalatenschap. De wet van 20 November 1896 heeft dat stelsel in principe behouden, maar daarnaast aan den langstlevenden echtgenoot, die samen optreedt met de wettige erfgenamen, een vruchtgebruik toegekend, dat in den regel op de helft der nalatenschap gesteld is.
Kluyskens