Elephantiasis is een verdikking van de huid en het ondergelegen bindweefsel, die een dusdanigen omvang aanneemt, dat daardoor een misvorming ontstaat. In bepaalde gevallen kan de E., vooral van de onderste extremiteiten, geslachtsorganen of ook van de borsten, een buitengewoon grooten omvang aannemen, waardoor wanstaltigheid ontstaat.
Bij vele gevallen van E. komen ook huidveranderingen in den zin van chronische eczemen cn zweervorming tot stand.Men kent een viertal verschillende vormen van Elephantiasis:
1° de E. nostras, die optreedt als gevolg van een zich telkens herhalende ontsteking van de huid, voornamelijk door streptococcen veroorzaakt. Ook ten gevolge van aandoeningen in de regionaire klieren treedt E.n. op.
2° De secundaire E., de meest voorkomende vorm van E. in Europa, waarbij men de afwijking ziet optreden direct in aansluiting aan plaatselijke ontstekingen, bijv. in het verloop van tuberculose, lupus, syphilis, lepra en beenzweren.
3° De E. filariosa, die in vele tropische landen voorkomt en veroorzaakt wordt door een parasiet, de Filaria bancrofti. De ziekte wordt van den eenen op den anderen mensch door muggen overgebracht, waarbij de parasieten in de borstspieren van deze insecten een ontwikkelingsvorm doormaken. De filariën verstoppen de lymphwegen en geven daardoor aanleiding tot zwelling.
4° De E. congenita, waarbij reeds gedeeltelijk of geheel aangeboren zwelling en misvorming van huid en bindweefsel van bepaalde lichaamsdeelen bestaat. E. Hermans.
Bij dieren komt E. het meest voor aan de achterbeenen van het paard. Ook bij den hond en de koe komt het voor aan den kop. Operatieve behandeling kan alleen plaats hebben, als de verdikking niet te omvangrijk is.