Executoriale titel tot invordering van directe belastingen, dividend- en tantièmebelasting, couponbelasting, en accijnzen en omzetbelasting. Zie → Invordering; vgl. → Dwangschrift.
Voor de directe belastingen maakt de Belg. wet een onderscheid tusschen dwangaanmaning en dwangbevel. Dwangaanmaning is de eerste der rechtstreeksche vervolgingen. Het is een titel, waarbij de ontvanger den belastingschuldige aanmaant zijn belasting binnen de vijf dagen te kwijten op straf van gerechtelijke vervolging. Daarop volgt het dwangbevel, bij hetwelk de ontvanger den belastingschuldige beveelt zijn belasting binnen de vier en twintig uren te betalen op straf van uitvoering bij wege van beslag (wet 30 Aug. 1920 art. 27 vlg.). Rondou Dwangkartel Dwangkartel of gedwongen kartel is een → kartel, d.i. een op overeenkomst berustende aaneensluiting van ondernemingen van dezelfde soort (→ Concentratie), waarbij de staat alle ondernemingen tot toetreding verplicht en/of de uittreding verbiedt. Het klassieke voorbeeld van een d. is het Duitsche kalisyndicaat van 1910. Om het uiteenvallen van het bestaande kalikartel te voorkomen, heeft de regeering in dat jaar de ondernemingen tot kartelleering gedwongen.
Tijdens den Wereldoorlog werden ook op andere gebieden, zooals in den steenkoolmijnbouw, d. geschapen. Na den oorlog werden steeds meer gedwongen kartellen in Duitschland in het leven geroepen. Sinds 15 Juli 1933 is een wet betreffende de oprichting van gedwongen kartellen in werking, op grond van welke binnen één jaar een tiental gedwongen kartellen werden opgericht. De overeenkomst tusschen een vrij kartel en een dwangkartel is, dat beide berusten op een contract, tusschen de aangesloten ondernemingen aangegaan. Het verschil is, dat bij een d. de invloed van den staat grooter is, dat alle ondernemingen moeten zijn aangesloten en wel onder den dwang van den staat en dientengevolge uittreding uit het kartel of opheffing van het kartel niet geoorloofd is.
Lit.: R. Liefmann, Kartelle, Konzerne und Trusts. Cobbenhagen