Deining - De door den wind veroorzaakte windgolven, aan boord bekend onder den naam van „zee”, gaan, wanneer zij niet meer onder de directe inwerking verkeeren van den wind, over in deininggolven, gewoonlijk deining genaamd. De golven krijgen ronde kammen, de golfhoogte neemt af, de golflengte en periode zeer toe.
De snelheid loopt uiteen van 30 km tot max. 120 km per uur. De d. kan zich over zeer groote afstanden (er zijn voorbeelden bekend van ruim 7000 km) voortplanten en daarbij gebieden passeeren, alwaar de zeegang ten gevolge van den aldaar heerschenden wind in tegengestelde richting is. Waar de deininggolven op de kusten breken, spreekt men van „rollers”. De zware rollers, welke in den winter op Ascension en St. Helena het landen dikwijls onmogelijk maken, worden veroorzaakt door de d., afkomstig van de zware stormen in den N. Atl.
Oceaan bij de New-Foundlandbanken. De beruchte „kaloma” op de kust van Guinee (vooral Juni-Sept.) vindt zijn oorzaak in de zware Zuidwester stormen op hooge Zuiderbreedte. Gevreesd zijn ook de zware rollers op de kust van Madras in den N. O. Moesson en die op de Westkust van Voor-Indië in den Z.W. moesson. Men noemt de deininggolven wel „vrije golven” in tegenstelling met de windgolven, die men „gedwongen golven” noemt. ➝ Golfbeweging.
Wissmann.