Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 20-03-2019

Binnenscheepvaart

betekenis & definitie

Binnenscheepvaart - (N e d.), scheepvaart op de binnenwaterwegen. Een volledig overzicht van de binnenscheepvaartkanalen en andere binnenscheepvaartwegen in Nederland vindt men in den door het Ministerie van Waterstaat uitgegeven Wegwijzer voor de Binnenscheepvaart.

Deel I (1930) daarvan behandelt de vaarwegen en havens in N.O. Nederland, d.w.z. in de provinciën Groningen, Friesland, Drente en Overijsel, alsmede in het gedeelte van de provincie Gelderland ten O. van de lijn N.—Z. door de hoofdstad Arnhem. Deel II (1932) behandelt de vaarwegen en havens in Zuidelijk Nederland, d.w.z. het gedeelte van Nederland ten Zuiden van den Neder-Rijn, de Lek, de Nieuwe Maas en den Rotterdamschen Waterweg. Deel III , afdeeling 1 (1926), behandelt de vaarwegen en havens in Westelijk midden-Nederland, d.w.z. het gedeelte van Nederland tusschen de Yeluwe en de Noordzee, en tusschen den Neder-Rijn, de Lek, de Nieuwe Maas en den Rotterdamschen Waterweg, en het IJselmeer, het IJ en het Noordzeekanaal. Deel III, afdeeling 2 (1927), behandelt de vaarwegen en havens in Noordwestelijk Nederland, d.w.z. het Noordzeekanaal met zijn zijkanalen, de vaarwegen en havens in Amsterdam en in het gedeelte van de provincie N. Holland ten Noorden van het Noordzeekanaal en het IJ. Elk deel geeft een beschrijving van de belangrijkste waterwegen in zijn gebied, met de noodige overzichtskaarten en plattegronden van de voornaamste scheepvaartplaatsen. Egelie.

Voor België vindt men een overzicht der binnenscheepvaartwegen in de door het Ministerie van Openbare Werken uitgegeven voorschriften betreffende Politie en de Scheepvaart van de bevaarbare waterwegen (Brussel, Drukkerij van het Staatsblad, 1931), waarin naast het algemeen reglement der bevaarbare waterwegen onder beheer van den Staat zijn opgenomen de bijzondere reglementen betreffende de bevaarbare waterwegen, welke aan dit algemeen reglement zijn onderworpen. Van elk dier waterwegen wordt een beschrijving gegeven, onder vermelding van de afmetingen der kunstwerken, alsmede een afstandstabel. Er volgen dan nog bijzondere inlichtingen betreffende het gedeelte van de Schelde tusschen Antwerpen en de Nederlandsche grens, en betreffende de vaarten van Brugge naar Zeebrugge, van Brussel naar de Rupel en van Leuven naar de Dijle.

In België is voorts gepubliceerd een kaart, aangevende de afmetingen der sluizen en de diepte der bevaarbare waterwegen in België en de aangrenzende landen. Egelie.

< >