Onder deze naam vat men een grote groep eilanden samen, die in een boog tussen Noorden Zuid-Amerika zijn gelegen. Van deze groep is Cuba een onafhankelijke staat, terwijl het eiland Hispaniola uit 2 zelfstandige republieken bestaat, nl.
Dominicaanse Republiek en Haiti. De rest is in bezit van Groot-Brittannië, Frankrijk, Nederland en de V.S.
Deze eilandengroep vormde het eerste contact tussen Europa en Amerika: Columbus heeft de meeste eilanden zelf reeds ontdekt. Met de komst der Spanjaarden is er het geloof gevestigd.
Onder het steekspel echter der grote mogendheden om het bezit dezer eilanden zijn andere godsdiensten binnengedrongen, in het bijzonder in de Engelse bezittingen, waar het Anglicanisme sterk is en het percentage Katholieken slechts 20 bedraagt. Opmerkelijk is daartegenover het hoge percentage Katholieken in de Nederlandse Antillen, nl. 70 pct.
De rest der Antillen is eveneens vnl. katholiek. Het beeld van het huidige geloofsleven is gelijk aan dat der andere Zuid-Amerikaanse gebieden: te weinig priesters en mede ten gevolge hiervan een zwakke geloofsbeleving.
Het hele gebied ressorteert onder 5 aartsbisdommen en 14 bisdommen; daarnaast bestaan er nog 3 apostolische vicariaten. Op de Nederlandse Antillen, in het bijzonder op Aruba, Bonaire en Curaçao, is een levendige activiteit van Nederlandse missionarissen.
De missie heeft nagenoeg het gehele onderwijs in handen. Er is een katholieke vakbeweging; de Amigoe di Curaçao is een bekende katholieke krant.
Het aantal priesters, broeders en zusters uit de bevolking zelf is maar gering.