Judith Holzmann

Student aan de/het Radboud Universiteit Nijmegen

Gepubliceerd op 08-10-2015

2015-10-08

Wiet

betekenis & definitie

Wiet valt samen met hasj onder de term cannabis en is een bekende softdrug. Het bestaat uit gedroogde bloemtoppen en bladeren van de hennepplant en heeft verschillende groentinten. In wiet zit de stof delta-9-tetrahydrocannabinol (THC), waardoor de gebruiker een roes ervaart.

Wiet wordt op verschillende manieren gebruikt, namelijk als medicijn en als genotsmiddel. De gebruiker kan het tot zich nemen door het te roken, te consumeren of te drinken. Dit artikel bespreekt het gebruik van wiet als genotsmiddel door middel van roken.

Wiet kan geïnhaleerd worden met behulp van een waterpijp, een vaporiser of als joint. Wanneer het gerookt wordt door een waterpijp, wordt de wiet verbrand en gaat de rook het water in. Daar wordt het gekoeld waardoor de rook die je inademt minder heet is. Een nadeel is dat er meer THC dan teer in het water achterblijft. Om alsnog een sterk effect te hebben, gaat de gebruiker meer roken wat slecht is voor de gezondheid.

Bij het roken via een vaporiser wordt de wiet verwarmd. Dit is beter voor de gezondheid, want bij een goede afstelling van de temperatuur komt er geen teer vrij maar wel een even grote hoeveelheid THC. Hierdoor ervaart de gebruiker een even sterke roes als bij een joint. Toch komt het voor dat er alsnog teer vrijkomt, dit hangt af van het model van de vaporiser en de technieken die de gebruiker toepast.

Tot slot kan wiet gerookt worden in de vorm van een joint. Een joint kan puur of gemengd met tabak zijn. Wanneer men de joint puur rookt komt er geen nicotine in het lichaam. Hierdoor heeft het een minder verslavend effect. Dit is niet het geval wanneer de wiet samen met tabak gerookt wordt.