José Nijboer

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 03-02-2014

2014-02-03

Dementie

betekenis & definitie

Dementie ontstaat door een stoornis in de hersenen. Een veelvoorkomende oorzaak is de ziekte van Alzheimer. Kenmerkend voor dementie zijn de geheugenstoornissen die steeds erger worden.

Naast de geheugenstoornissen kunnen er andere stoornissen optreden, zoals verandering in karakter of gedragsproblemen. Taal- en/of spraakstoornissen kunnen bij alle vormen van dementie voorkomen.
Iemand kan bijvoorbeeld gedachten en/of ideeën niet meer omzetten in woorden. Er kunnen problemen zijn met het begrijpen van gesproken en geschreven taal. Iemand kan moeite hebben met het duidelijk uitspreken van woorden of zinnen. Deze taal en/of spraakstoornissen kunnen verschillen per persoon. Dit heeft te maken met de manier waarop de hersenen veranderen door de dementie. Over het algemeen geldt: hoe erger de ziekte bij een persoon hoe meer moeite hij heeft om duidelijk te maken wat hij bedoelt en om anderen te begrijpen. Vaak blijven personen met een ernstige vorm van dementie wel gevoelig voor zinsmelodie, toonhoogte en lichaamstaal.