Joël Massop

Student Small Business en Retail Management

Gepubliceerd op 06-09-2016

2016-09-06

Schwalbe

betekenis & definitie

Een schwalbe is een voetbalterm, uit Duitsland afkomstig. Er is sprake van een schwalbe wanneer een speler doet alsof er een overtreding op hem wordt gemaakt, terwijl dit niet het geval is. Als de scheidsrechter een schwalbe waarneemt is hij verplicht de betreffende speler een gele kaart te geven.

Het uitvoeren van een schwalbe heeft vaak als doel om de scheidsrechter uit te lokken tot het geven van een vrije trap of strafschop, door zich op theatrale wijze te laten vallen. Buiten het benadelen van de tegenpartij wordt het maken van een schwalbe ook als vernederd gezien. De tegenstander maakt kans om bestraft te worden door de scheidsrechter, terwijl hij niets verkeerd doet.

Wanneer een schwalbe wordt opgemerkt door de scheidsrechter, zal de maker van de schwalbe bestraft worden met een gele kaart. Mocht de scheidsrechter de schwalbe niet hebben waargenomen kan één van de grensrechters de scheidsrechter alsnog adviseren tot het geven van een gele kaart.

De Duitse term schwalbe wordt in meerdere landen gebruikt en is gebaseerd op het Duitse woord voor Zwaluwen (Schwalben), die zich tijdens hun vlucht soms meters laten vallen om vervolgens weer verder te vliegen. In Nederland wordt een schwalbe regelmatig een fopduik genoemd.

Het maken van een schwalbe wordt over het algemeen niet gewaardeerd door het publiek. Het maken van een schwalbe wordt als spelbederf gezien. Dit geldt echter niet voor alle landen. In sommige landen in Zuid-Amerika kan het maken van een schwalbe worden toegejuicht.