Clitoridectomie betekenis & definitie

Clitoridectomie of vrouwenbesnijdenis is de mutilerende ingreep aan de uitwendige geslachtsorganen van vrouwen.

Schedelvervorming, lipvergroting, halsverlenging en schaamvernauwing zijn gewoonten die inmiddels tot het verleden behoren. Ook voetinbinding (lotusvoetjes in China) en tempelprostitutie waren eens vormen van ritueel geweld door tradities in stand gehouden.

De macht over vrouwen handhaaft zich steeds via ritualisering. Een ieder speelt daarin een rol alsof zo afgesproken. Als vanzelfsprekend laten mannen in Eritrea het besnijden van hun dochters aan vrouwen over. Ook een tiran besteedt onthoofding domweg uit.

Het getuigt van onbegrip en onkunde vrouwenbesnijdenis binnen een traditionele cultuur wettelijk te verbieden. Een aangepast niet-gewelddadig symboolgebaar blijkt een alternatief voor de gemeenschap te kunnen zijn. Clitoridectomie (Female Genital Mutilation of FGM) ombuigen van verminkend gendergeweld naar een symboolgebaar zonder lichamelijke schade is aangetoond mogelijk. Symbolische vrouwenbesnijdenis wordt dan een stap op weg naar totale afschaffing en wordt onderdeel van empowerment.

Laatst bijgewerkt 06-05-2019