ADHD betekenis & definitie

Attention Deficit Hyperactivity Disorder is een aangeboren aandoening waarbij men moeite heeft met het reguleren van aandacht en gedrag.

ADHD is een neurobiologische aandoening in de hersenen. Het kenmerkt zich door aandachtstekort, hyperactiviteit en impulsiviteit. Bij mensen met ADHD verloopt het informatieverwerkingsproces anders dan bij mensen zonder ADHD. Mensen met ADHD kunnen over het algemeen minder makkelijk de aandacht en bepaald gedrag vasthouden. ADD wordt ook gekenmerkt door aandachtstekort, alleen bij deze variant is er minder sprake van lichamelijke onrust (hyperactiviteit). Mensen met ADD ervaren wel vaak innerlijke onrust. Wel hebben mensen met ADHD vaak uitzonderlijke kwaliteiten als: analytisch denken, groot probleemoplossend vermogen, gevoel voor humor, erg creatief, out-of-the box denken, kunnen doorzetten.

ADHD is aangeboren en (nog) niet te genezen. Vaak speelt het bij meerdere personen in een familie. ADHD kan worden behandeld met medicatie. Medicatie wordt ingezet om de symptomen te onderdrukken. Door o.a. coaching kan men begeleiding krijgen bij het leren omgaan van de ADHD-problematiek.Ook wordt cognitieve gedragstherapie ingezet.

Kenmerken van ADHD zijn onder andere:

- Het gevoel dat je door een motor wordt aangedreven
- Snel afgeleid door interne of externe prikkels
- Beweeglijk zijn
- Veel praten, zinnen van andere onderbreken
- Moeite met geduld, op je beurt wachten
- Moeite met ontspannen
- Moeite met organiseren en plannen
- Vergeetachtig zijn , spullen kwijt raken
- Een 'vol' hoofd
- Minder lichaamsbewust zijn

Niet alle kenmerken hoeven, in dezelfde mate, op je van toepassing te zijn.

* Er wordt momenteel onderzoek gedaan naar het effect van Mindfulness bij ADHD als nieuwe behandelmethode.