Martin Bannink

Auteur internet.taal (1995)

Gepubliceerd op 11-05-2017

2017-05-11

Operation Sundevil

betekenis & definitie

Een geheime operatie van de Amerikaanse geheime dienst (bestaat er dan toch de 'cyberpolice'?) om een halt toe te roepen aan illegale activiteiten in de 'computer underground'. De operatie vond op 7, 8 en 9 mei 1990 plaats: in totaal zijn 42 BBS'en opgerold en uiteindelijk zijn 25 eigenaren in staat van beschuldiging gesteld.

Hierbij ging het om de BBS'en die het meest illegale materiaal bevatten, zoals recepten voor het maken van bommen en molotovcocktails, nummers van gekraakte credit cards, gekraakte toegangscodes voor computers en netwerken, pornografie enzovoort. De politie heeft de hele operatie twee jaar lang voorbereid. Door de computers waar de BBS'en op functioneerden fysiek in beslag te nemen, hadden ze ineens ook al het belastende bewijsmateriaal te pakken. Een aantal mensen is ook daadwerkelijk achter tralies verdwenen.

Maar wat zou het effect geweest kunnen zijn? Er zijn op dit moment alleen al in de Verenigde Staten naar schatting 50.000 BBS'en. Stel dat er op één op de honderd BBS'en illegale activiteiten plaatsvinden: dan heeft de hele operatie slechts 5% van het doel bereikt. 95% van de BBS'en met illegale spullen draait gewoon verder.