Woordenboek Internettaal

Martin Bannink (1995)

Gepubliceerd op 11-05-2017

Fake wall

betekenis & definitie

Een 'namaakmuur'. De beeldspraak 'namaakgevel' werkt vaak meer verhelderend: het gebouw van de organisatie waar je werkt heeft een bepaalde gevel, met vormen, met decoraties en een voordeur.

Je kent het beeld van de gevel heel goed, omdat je er dagelijks binnen loopt.

Met een beveiligd computersysteem is het precies zo: je legt verbinding met die computer, er verschijnt een bepaald (vertrouwd) scherm op je monitor (met altijd dezelfde vormgeving

en kleuren) en je moet een 'password' intikken (de sleutel van de voordeur) om toegang tot het systeem te krijgen.

Nu is er een cracker die in dit systeem probeert in te breken, maar het lukt niet echt. Wat hij (of zij) vervolgens kan doen: op het betreffende 'Internet address' een kopie van de entree (een exacte kopie van de gevel vóór de gevel) op het systeem zetten, maar dan met een eigen 'brievenbusje'. Daarna is het afwachten totdat een hooggeplaatst persoon (bijvoorbeeld de eigenaar van het systeem) naar het systeem opbelt en zijn/haar 'password' intikt op de nepgevel van de cracker (de 'fake wall'). De code wordt opgevangen en de nep-entree antwoordt: 'Sorry, u heeft een tikfout gemaakt. Tik de code nogmaals in.' Op dat moment wordt er doorgeschakeld naar de echte entree en de gebruiker is zich nergens van bewust, want een tikfout kan iedereen maken. Hij of zij tikt de code voor de tweede maal in en krijgt toegang tot het systeem. En vanaf dat moment kan de cracker er óók in. Simpel! (Een 'fake wall' is vaak een imitatie van een 'fire wall'.)

De methode is niet meer exclusief voorbehouden aan crackers op Internet. Een aantal jaren geleden is in de 'fleshworld' (de werkelijke wereld), in Duitsland, iets vergelijkbaars voorgevallen. Een bank had een nachtkluis voor winkeliers, die 's avonds hun dagomzet wilden deponeren. Een paar boeven maakten een kopie van de nachtkluis en plaatsten deze kopie met kettingen vóór de werkelijke nachtkluis. Op deze kopie hing een bordje met de tekst: 'De nachtkluis is kapot, maar wordt morgen gerepareerd. In de tussentijd kunt u uw geld hier kwijt. De veiligheid wordt door de directie gegarandeerd.' De winkeliers stortten vol vertrouwen hun dagomzet in de nepkluis en voordat de bank de volgende ochtend openging, was de nepkluis verdwenen (samen met het geld en de daders). Ook dit was een 'fake waii', maar dan in de 'fleshworld'.

De cracker die 'fake walls' maakt, mag sluw zijn, er zijn ook antwoorden op deze streken bedacht: zie 'iron box'.