Woordenboek Internettaal

Martin Bannink (1995)

Gepubliceerd op 11-05-2017

Black list of Internet advertisers

betekenis & definitie

Voor degenen die het nog niet begrepen hebben: de 'netizens' van deze aarde houden niet van reclame. Als firma's (of personen) via 'home pages' passief zichzelf willen profileren op Internet: dat mag. Maar daar is de grens ook mee bereikt.

Actief met 'direct - electronic - mail' beginnen: da's vragen om moeilijkheden. Via de mondiale publikatie van deze zwarte lijst (waar echt alles over de boosdoeners vermeld wordt, inclusief bank- en gironummers!), worden zij aan de schandpaal genageld. En het gaat nog een stapje verder: het is zelfs een openlijke oproep aan iedereen om non-stop door te gaan met het straffen van deze misdadigers!

Wie staan er op deze zwarte lijst? Uiteraard nog steeds nummer één: het advocatenkantoor Canter & Siegel (die hun campagnes starten vanaf hun startpunt op 'CompuServe').

Zij boden hulp aan iedereen die aan een 'green card' loterij wilde deelnemen. De kosten voor de hulp bedroegen maar liefst honderd dollar! Canter & Siegel werd overspoeld met

'barfmail' van duizenden mensen, die dit te ver vonden gaan. Het kantoor werd lam gelegd (telefoons, faxen en modems werden door 'netizens"op tilt' gezet) en de 'host' van Canter & Siegel wilde hun aansluiting op Internet stop zetten. Canter & Siegel dreigden de 'host'-organisatie daarop voor de rechter te slepen (immers, toegang tot internet is een recht, dat niemand ontzegd mag worden). De 'host'-organisatie bezweek en bleef haar diensten voor Canter & Siegel verrichten, die op hun beurt weer gewoon verder gingen met het - ongewenst - versturen van reclamemateriaal. Ze gingen er zó woest mee verder, dat ze alle ervaringen gebundeld hebben en een apart bedrijf opgericht hebben: Cybersell. Cybersell verkondigt de boodschap dat het maar eens afgelopen moet zijn met 'netiquette' en wat dies meer zij: we leven in de moderne wereld, waar reclame alom aanwezig is, of je het wilt of niet (in de kranten, op radio en tv, dus waarom Internet niet?).

Een andere 'pain in the ass' van bijna alle 'netizens' is de Scientology Kerk: een clubje dat de reputatie heeft onder het mom van 'zelfverbetering' portemonnees te willen leegroven. Ook zij hebben Internet ontdekt als middel om zieltjes (lees: portemonnees) te winnen en staan daarom hoog genoteerd op de zwarte lijst.

Ben je nu voorgoed in het verdomhoekje terechtgekomen als je op deze zwarte lijst staat? Nee. Als je je gedurende een periode van drie maanden goed gedraagt (lees: als er geen klachten over je binnen komen), word je gerehabiliteerd en kun je je leven als gehoorzaam 'netizen' normaal voortzetten.

Let op: de zwarte lijst verandert elke maand. Wat hiervoor genoemd is, kan in de tussentijd niet meer van toepassing zijn.

De enige manier om de werkelijke stand van zaken te ontdekken, als het om de zwarte lijst gaat, is de zwarte lijst zelf op Internet te raadplegen!