XYZ van Amsterdam

J. Kruizinga, Gerrit Vermeer (2002)

Gepubliceerd op 22-06-2018

Walenweeshuis

betekenis & definitie

Walenweeshuis of Hospice Wallon*, Vijzelgracht 2. Het stemmige, hoge gebouw op de hoek van Vijzel- en Prinsengracht was niet het eerste tehuis voor de wezen van de leden van de Franse of Waalse kerk. In 1631 werd het eerste gesticht in de Laurierstraat, maar dat bleek spoedig te klein, zodat tussen 1669 en 1671 het weeshuis aan de Vijzelgracht werd gebouwd door Adriaan Dortsman*. In de rijke regentenkamer is een oude schouw, waarboven het opschrift: "L'an MDCLXIX le XXIX d'Octobre les premières pierres de cette maison ont été mises l'une par Paul Godin fils et l'autre par Sara van Raey". Het gebouw is enige malen vergroot (in 1683 en in 1726), zodat het in de 18de eeuw ook oude mannen en vrouwen kon herbergen.

Het heeft een goedbewaard interieur; de regentenkamers bevatten een aantal regentenstukken, waaronder werken van Bartholomeus van der Helst*, Carel de Moor e.a. In de gang is een vers van Vondel* te lezen. In 1968 werd het Hospice Wallon aangekocht door de Franse staat; het werd gerestaureerd, verbouwd en op 18 maart 1971 officieel in gebruik genomen als Maison Descartes*. Daarin is ook, behalve het Consulat-général de France, het Institut Français des Pays-Bas opgenomen.

LIT. J. van Eeghen, Het Walenweeshuis drie eeuwen oud, MA. 1971; H.J.M. Roetemeijer, Het Wale Weeshuis of Hospice Wallon, O.A. 1983, 291.

< >