Tijd, De. - In 1846 maakte de regering tegen vier oppositiebladen een proces aanhangig. Onder deze vier bladen was ook De Noordbrabander, r.-k. dagblad te Den Bosch, dat sinds 1829 bestond. Het was het toonaangevende blad beneden de Moerdijk met als belangrijkste redacteuren dr. Wap en de priester Smits. Direct na het proces poogden deze twee gelden voor een nieuw r.-k. oppositieblad bijeen te krijgen en na veel moeite lukte dat.
In 1845 werd in Den Bosch De Tijd opgericht en in 1846, op 1 juli, verscheen het eerste nummer in A. De krant gaf van het begin af op doelbewuste, maar voorzichtige wijze leiding aan de r.-k. openbare mening. Samen met de liberale bladen bereidde het mede de grondwetsherziening van 1848 voor. Aanvankelijk verscheen dit eerste r.-k. orgaan boven de Moerdijk driemaal per week, na 1848 echter als dagblad. In 1892 kwam een kopblad, de Morgenpost geheten, later de Amstelbode. Toen in 1931 de Spaarnestad De Tijd overnam, werd de Amstelbode herdoopt in De Nieuwe Dag. In 1892 belandde De Tijd in Felix Meritis*. In 1904 werd het blad een N.V. en kreeg het een eigen gebouw met drukkerij, het Kasteel van Aemstel* aan de N.Z. Voorburgwal. Tijdens de oorlog 1914-1918 kreeg de oorlogsberichtgeving van De Tijd internationale vermaardheid.
In 1929 verscheen ook het ochtendblad, zodat de krant tweemaal daags uitkwam. In de Tweede Wereldoorlog is dat ochtendblad al gauw vervallen en de Duitse autoriteiten maakten het dit blad zo zuur, dat het ten slotte nog maar eens per week op zeer klein formaat kon uitkomen. Na de bevrijding is De Tijd, die nog altijd een van de toonaangevende bladen van het land was en over een vermaarde kunstrubriek beschikte, weer dagblad geworden. Door allerlei omstandigheden raakte De Tijd in financiële moeilijkheden en op 31 aug. 1974 verscheen het laatste nummer als dagblad. Het werd een weekblad onder de redactie van Arie Kuiper en Joop Swart. De historische klok van De Tijd hing meer dan veertig jaar aan het gebouw van drukkerij het Kasteel van Aemstel, vanaf 1972 aan het gebouw van het Algemeen Handelsblad*, vanaf 1975 aan een pand recht tegenover het Kasteel van Aemstel. De klok verhuisde steeds mee met het weekblad. De Tijd fuseerde in 1990 met de Haagse Post tot HP/De Tijd en is thans gevestigd in de Lizzy Ansinghstraat 163, waar ook de klok weer hangt.
Lit. J. Wagener, Kranten van de Nieuwezijds, O.A. 1977, 188.